Voluptas

1 l Hojiblanca olivolja

Slutsåld

Prisbelönta spanska Hojiblanca-olivoljan från Cucho Verde. En liter mild olja med härlig, frisk arom.

kr.160 

Spansk olivolja Hojiblanca från Cucho Verde. En mild olja med härlig, frisk arom. 1 liter.

Vi är riktigt stolta över att Voluptas har vunnit det spanska lantbruks- och miljöministeriets pris för bästa spanska, ekologiska olivoljan 2013. Det finns många ekologiska olivoljor i Spanien, så vi ger oss själva, Paco och alla involverade en stor klapp på axeln. Priset ges efter att en expertpanel har givit sin bedömning. Experterna sa bl.a. om Voluptas, att det är en olja med intensiv doft av nyskördade oliver, olika frukter såsom gröna äpplen, citrus, skalen av gröna bananer samt gräs och gröna mandlar. En harmonisk olja med en bitter och pikant smak.

2009 fick vår man i Spanien, Flemming, och Paco Sanchez från Cucho Verde en idé. De bestämde sig för att ta fram en fantastisk, mild olivolja av Flemmings egen favoritsort, Hojiblanca, som danska (och även svenska) kunder skulle kunna älska.

Paco satte igång att leta bland spanska ekologiska produkter i sitt under 35 år uppbyggda nätverk, och nu fyra år senare, är den färdiga oljan äntligen till salu.

Victor, en av Pacos vänner, förestår den 350 hektar stora biodynamiska olivodlingen, belägen cirka 65 km norr om Málaga, nära byn Antequera. Det är ett bergigt område och det finns förstås också berg på ägorna. De flesta olivträden är av sorten Hojiblanca, en traditionell spansk, fantastiskt god olivsort. Victors får går lösa mellan träden och håller gräset kort.

De härliga Hojiblanca-oliverna plockas så omogna som möjligt, så att den friska olivaromen bevaras. De tas till Victors egen olivpress, som finns på gården. Här kallpressas olivoljan utan filtrering. Resultatet blir en biodynamisk olivolja med frisk, aromatisk smak – den helt unika smaken av oliver och av Spanien.

Cucho Verde
Gården Cucho Verde i Spanien har levererat frukt och grönt till Årstiderna i många år. Ägaren Francisco Sanchez, Paco kallad, har byggt upp en förpackningsindustri för grönsaker. Till denna köper han in frukt och grönt från andra ekologiska odlare i Spanien. Vi får bland annat squash, paprika, sallatssorter, tomater – och nu olivolja – från Cucho Verde.

Idékassen