Coteaux Nantais – fruktträdgård med växtvärk

 

 Du skulle se träden i april när allting blommar och solljuset blänker i ögonen på dig


Synen av tusentals fruktträd i blom är överväldigande. Benoit van Ossel får något drömmande i blicken när han ska berätta om det allra bästa ögonblicket på Coteaux Nantais.
Det är kanske inte heller en helt enkel fråga, eftersom hans fruktträdgård är på 94 hektar ( nästan 200 fotbollsplaner ), omfattar flera gårdar, ett musteri och en marmeladfabrik.
”Du skulle se träden i april när allting blommar och solljuset blänker i ögonen på dig och det surrar av tusentals bin i träden. Då går jag ut och sätter mig ned mitt i det hela och njuter av naturen, säger Benoit van Ossel.


Plats för entusiasm

Varje affärsman framhäver kanske sin senaste investering eller maskin, men hos Couteaux Nantais handlar det mycket om att ha känslan, familjen och konsumenten med. Benoit förklarar känslan såhär:
”Vi ska fortsätta att utveckla verksamheten, men på ett bärkraftigt sätt. Vår passion för naturen ska bevaras.”
Och glädjen av naturen ska delas av flera, menar Benoit. Coteaux Nantais erbjuder därför skolelever att besöka lantbruket och hjälpa till med att skörda och pressa äpplen till must. På det sättet kommer barnen ut i naturen och lär sig mer om allt det gröna och det tjänar en hacka på att sälja den färdiga äpplemusten.


Arbetar den största delen av året

Barn och barnbarn till de två familjer som 1943 anlade den första fruktträdgården arbetar fortfarande med verksamheten. Arbetet med frukt är ett traditionellt säsongsarbete, men på Coteaux Nantais är det idag arbete året runt. Det är av stor betydelse för de många familjer i trakten som är beroende av arbetstillfällena på gården.
När Benoit övertog driften 2001 satte han upp tre mål. Där skulle odlas mycket mer frukt och många fler olika sorter. Arbetet på gårdarna skulle ge sysselsättning året runt. Och så skulle överskottsfrukten användas bättre. Lösningen var att ligga lite före. Produktion av must, juice, marmelad, och en lång rad andra produkter som baseras på frukt.


Kunderna är smakdomare

 Och så säljer vi alltså inte något som jag inte själv har smakat och tyckt om


Alla nya produkter provsmakas först av gårdens medarbetare. Det delas ut smakprover i gårdens butik och på marknadsdagar runt om i trakten. Hit kommer folk från området och smakar och ger sitt betyg på en ny marmelad eller juice.
”Och så säljer vi alltså inte något som jag inte själv har smakat och tyckt om”, säger Benoit. ”Men jaglyssnar mycket till Madame som kommer till gårdsbutiken, där hon delar ut ris och ros till våra produkter.”
Benoits tankar vänder tillbaka till hans fruktträdgård. ”Det är ju också så fantastiskt på hösten när vi skördar. Varje träd och frukt är unikt och har helt otroliga färger.” 
Coteaux Nantais är Årstidernas franska fruktodlare. Odlingarna ligger vid Nantes, sydväst om Paris, och består av ett samarbete mellan flera gårdar, ett musteri, en marmeladfabrik och en gårdsbutik. 1971 blev det Frankrikes förste ekologiskt certifierade fruktodling och 1997 blev odlingen biodynamisk.


2001 övertog Benoit van Ossel driften. Han var tidigare köpman i Belgien men bestämde sig på 90-talet för att lägga om sitt liv. En tillfällighet förde honom till Coteaux Nantais, och snart blev han helt fångad av fruktodling och ekologi.

Odlingen på sammanlagt 94 hektar omfattar bl a 33 olika äpple- och päronsorter, blommor, aprikoser, persikor och mirabeller (små plommon), kiwi, jordgubbar, kvittench rabarber.
Coteaux Nantais säljer färska äpplen och päron till Årstiderna., men verksamheten har på senare år också utvecklat en stor produktion av ekologiska varor. Äpplen och päron pressas till mos och cider, äpplen lagras till vinäger, frukterna blir till juice och nektar och bären ingår i hemlagade marmelader, puré och kräm.

Tillsammans med Benoit har vi nu valt ut en lång rad av Coteaux Nantais bästa ekologiska produkter. Alltsammans görs av rena ingredienser med endast ett minimum av socker och skonsamt tillrett med färska råvaror för att bevara mesta möjliga smak. Du hittar de goda sakerna i kassen med specerier och som extra varor.

Kiwier


Idékassen