Chili

– Some like it hot


Världen kan delas upp i två folkslag: med eller utan chili. Men misströsta inte om du inte redan är frälst. Du kan lära dig att älska ett liv kryddat med chili. Det finns chili som är så mild att de kan serveras som snacks för barn och det finns chili så stark att de kan ta kål på en vuxen man.

I köket
Det finns tusentals olika chilisorter i en mängd storlekar, färger och styrkor. Man ska vara van chiliätare för att kunna känna skillnader. I början smakar all chili bara starkt men blir du en inbiten chiliätare kan det vara skoj att experimentera med de fina smaknyanserna. Chili smakar också olika färskt eller torkat. Prova dig fram – men var försiktig!
När du har skurit färsk chili måste du komma ihåg att tvätta fingrarna med detsamma då det gör riktigt ont att få chilisaft i ögonen. Det mesta av styrkan sitter i fröna och de vita innerväggarna. Kan du inte få det starkt nog låter du bara fröna sitta när du snittar din chili.

I magen
De små starka banditerna är fyllda med både A-, C- och E-vitamin samt järn och B6. Samtidig är chilin med att kickstarta din förbränning och sätta gång i blodomloppet. Chili intas ofta i små mängder och har därför ingen större näringsmässig betydning.
Märker du att febern är på gång så prova denna heta variant av te: Lägg ett snitt i en röd jalapeno. Lägg den i en stor kopp med myntablad och 1 tsk råsocker. Häll på kokande vatten och låt det dra till lagom styrka. Tag upp chilifrukten och drick – det får blodet att eskalera ända upp i tinningarna.

På åkern
Chili härstammar från Centralamerika och används idag i matlagning över hela jordklotet. Du kan lätt odla chili själv i krukor i ett varmt fönster eller ett växthus. Det är spännande att se hur de små frukterna byter färg från grön till gul, orange och röd eller till och med svart.

Förvaring
Färsk chili håller sig bäst i kylskåp. Packa in dem i hushållspapper och lägg i en plastpåse – så kan de hålla sig fräscha i 1-2 veckor utan att bli mjuka.

Chili
Idékassen