Mynta

- Grönt för den söta tanden


Mynta är bara helt fantastiskt! Den söta aromatiska örten finns i många sorter och smaker och det kan lätt uppstå stor passion när man smakar sig fram till sin egna speciella favoritsort t.ex. spearmintsmakande myntan, den käckt krusiga varianten, den marokanska med stora blad eller den delikata schweiziska myntan.

I köket
Pepparmynta används mest för bladens underbara smak. De färska bladen används t.ex. i desserter och sallader. Finhackade myntablad är oumbärliga i den arabiska couscous salladen tabouleh. Vill du att rätterna ska få en asiatisk touch så krydda med en blandning av färsk mynta, basilika, koriander, persilja och ingefära. Stjälkarna används bland annat till myntagelé och myntasås, klassiker till lamm.
För att göra ett uppfriskande mintte används både stjälkar och blad. Häll kokande vatten över och tillsätt socker vid behov. Hackade myntablad passar fint till jordgubbsglass eller i en melonsallad. Till sommaren grillrätter eller stekt fisk är en hemmagjord tzatziki med mynta en spännande överraskning.

I magen
Mynta innehåller flera nyttiga vitaminer och mineraler t.ex. vitamin C och E, folsyra, kalcium och järn. Alla typer av mynta, framför allt pepparmynta, har i århundraden använts för att stimulera matsmältningen och lugna magen.

På åkern
De flesta sorter är lätta att odla i vanlig jord. De älskar sol och kommer tillbaka år efter år. De sprider sig lätt och korsar därför varandra och vipps så uppstår nya varianter. Under sommaren kommer Årstidernas örter från vår egen gård Billes Lund i södra Jylland. Här tar trädgårdsmästare Frank van Beek varsamt hand om en av Danmarks största ekologiska kryddörtsträdgårdar med ett dussin olika örter.

Förvaring
Mynta bör lagras i en plastpåse eller en förseglad burk i kylskåp och användes inom 3-4 dagar. Du kan också torka mynta i ugnen men det bästa långtidsförvaringen är faktiskt att frysa mynta.

Mynta
Idékassen