Sök
Meny
Fav
Favoriter

Calçots

Nyhet
3 st

Härligt smakrika avlånga lökar från Katalonien

17 kr
Medlemspris 15,30 kr
Beskrivning

Beskrivning

Calçots

Om varan

Ekologiska calçots från Spanien, 3 st, 240-360 g totalt.

Calçotlöken ser lite ut som en korsning mellan en vårlök och en purjolök. Den får sin vita stjälk från marken som skjuts upp runt lökskottet när den växer sig stor på fältet. Det är också därför calcots kan bli lite mer jordiga än vad exempelvis purjolök blir.

Vi får våra calçots från Jordi Valls ekologiska går i Katalonien, Spanien. Enligt den lokala traditionen ska calcots grillas över öppen eld med druvrester. Lökarna läggs på grillen hela (med jord och allt!) och är färdiga först när de blivit riktigt mörka, nästan kolsvarta.

Därefter packas de i tidningspapper, så de behåller värme och krispighet. När de grillade calçot-lökarna ska ätas dras det mörka, förkolnade lagret försiktigt bort. Innanför dess svarta yttre väntar en smakrik godbit. Löken blir saftig, aromatisk, söt och riktigt, riktigt god. Calçots har helt enkelt allt!

Användning

Calçots gör sig bäst när de blir tillagade på hög värme. Skär av den övre toppen på löken, är den lite gul, klipp eventuellt av roten och dra bort det yttersta lagret av den vita delen – sen är den redo för en tur på grillen eller på en het panna.

I Katalonien hålls varje år en festival när calçot-löken skördas. Festivalen heter Calçotada och den blir till en mötesplats på gator och torg, där alla äter grillade calçots smaksatta rikligt med rödvin.

Testa att doppa den varma och möra löken i romescosås som i Katalonien - en underbar dipp gjord på bakad paprika, tomater och rostad mandel eller hasselnötter vänd med vitlök, olivolja, lite citronskal och persilja. Mums!

Förvaring

Förvaras i grönsakslådan i kylskåpet.

Innehåll

Innehåll

Hämtar...
Idélådan
Levererar vi till dig?
Kolla en annan adress
-