Sök
Meny
Fav
Favoriter

Catalogna

Nyhet
600 g

'Cicoria di Catalogna' – en spännande grönsak från Italien

42 kr
Medlemspris 37,80 kr
Beskrivning

Beskrivning

Catalogna

Om varan

Ekologisk catalogna från Italien, 1 st (600 g).

Catalogna-cikoria är en stor, bitter och krispig sallat som hör till cikoria-familjen. I samma familj hittar du ödmjuk maskros och den kanske lite mer kända puntarellan.

Cikoria kan användas som kaffesurrogat, och under de två världskrigen användes just cikoria till detta ändamål i vissa länder. Då torkade man helt enkelt cikoria, rostade den lätt och vips så hade man något som påminde om kaffe.

I Sydeuropa, och i synnerhet Italien är cikorians blad en viktig del i matlagningen. Speciellt under vintern dyker cikoria upp på tallriken – då hittar du de bittra grönsakerna som säljs på grönsaksmarknaderna som 'catalogna di Galatina'.

Vår catalogna odlas i Apulien, precis vid Italiens stövelhäl.

Användning

Bladen kan ätas råa och får gärna finstrimlas och det blir riktigt gott att servera sallaten med färsk vitlök, sardeller och olivolja. Du kan också fräsa, ånga eller grilla bladen. Det ger en underbar och mild smak.

Alla bittra sallatstyper går mycket bra ihop med olika typer av hårdost. Hyvla rikligt med parmesan över de stekta cikoria-bladen och ringla över olivolja och citronsaft, det blir så gott.

Förvaring

Catalogna förvaras bäst i kylskåpets grönsaksfack där håller den sig fin i cirka 1 vecka.

Innehåll

Innehåll

Hämtar...
Idélådan
Levererar vi till dig?
Kolla en annan adress
-