Sök
Meny
Fav
Favoriter
0 Korg

Din varukorg är tom

Förvaringsguide till frukt och grönt

Så här förvarar du Årstidernas ekologiska grönsaker och ekologiska frukter så att de håller sig färska så länge som möjligt.

 

Generella tips om förvaring

Packa ur trä- och frigolitlådan så fort du har möjlighet. Får lådan med grönsaker stå på köksbordet till nästa dag försämras grönsakernas kvalitet och hållbarhet. Varorna i frigolitlådan ligger på is – de ska packas upp och läggas i kylskåpet. I trälådan hittar du frukt, grönsaker och skafferivaror. Dessa är packade i en plastpåse för att undgå uttorkning och kontaminering. Öppna påsen och ta upp varorna. Följ sedan förvaringstipsen för olika råvaror längre ner på sidan. I botten av lådan, under påsen, hittar du veckans receptblad. Påsen kan du återanvända på valfritt sätt. Annars ska den sorteras som mjukplast. Se bara till att ta bort klisterlappen innan du lämnar den för återvinning.

Rätt förvaring

Låg temperatur, hög luftfuktighet och mörker förhindrar uttorkning. Samtidigt riskerar grönsaker att skrumpna om de förvaras för torrt. Om grönsaker börjat bli mögelangripna hjälper det dock att förvara grönsakerna mycket torrt. Grönsaker håller sin form och smak bäst om de inte tvättas eller skalas förrän de ska användas. 

Snabb återupplivning

Om en grönsak blivit sladdrig kan du prova att lägga den i vatten, alternativt tvätta grönsaken noga och lägga den i en lufttät behållare i kylskåpet. Grönsaken återfår sin stuns inom ett par timmar.

Skapa överblick

Använd gärna genomskinliga, lufttäta behållare till förvaring av grönsaker i kylskåpet. Det ger en överblick och man kan undgå att missa grönsaker som annars ligger gömda och blir dåliga. 

Specifika tips

Här hittar du bra tips på förvaring av frukt och grönsaker.

Avokado

Avokado förvaras bäst i rumstemperatur. Om omogen avokado förvaras i kylskåp hindras frukten från att mogna och det gröna köttet får bruna fläckar. Precis som tomater och bananer producerar avokado mycket ethylen när den mognar. Detta gör att avokador mognar snabbare om de förvaras tillsammans.

Bananer

Bananer ska inte förvaras i kylskåp, eftersom detta gör dem svarta. Bananer mognar snabbt tillsammans med andra mogna bananer eller med tomater och avokado. De producerar nämligen mycket ethylen som är det ämne som frammanar mognaden av omogen frukt.

Bladgrönsaker

Bladgrönsaker ska förvaras i grönsakslådan eller i en lufttät behållare i kylskåpet. Låt ytterbladen vara kvar – de hjälper till att hålla de innersta bladen fräscha och spröda.

Chili

Chili håller sig bäst vid förvaring i kylskåpet. Den kan också förvaras torrt t.ex. i en skål på köksbordet, men blir skrumpen snabbare.

Citrusfrukter

Citrusfrukter håller sig bäst vid förvaring i rumstemperatur. Undvik dock direkt solljus. Om citrusfrukter förvaras i kylskåpet förlorar de smak då mognadsprocessen stoppas. 

Färska örtkryddor

Färska örtkryddor ska förvaras i kylskåpet. De håller sig bäst om du sätter dem i ett glas med vatten. De kan också förvaras i en lufttät behållare med en skvätt vatten. Kryddor i kruka ska förvaras i rumstemperatur.

Gurka

Förvara gurka i kylskåpet. Om gurkan levererats i plastfolie kan du med fördel låta plasten vara kvar tills gurkan ska användas.

Ingefära

Ingefära ska förvaras torrt och inte för fuktigt, t.ex. i en skål på köksbordet. Undvik dock direkt solljus.                         

Kål

Kål ska förvaras i grönsakslådan eller i en lufttät behållare i kylskåpet. Man kan göra kålen fräsch igen genom att skära bort den yttersta, torra delen av stammen och därefter lägga kålen i en skål med kallt vatten.

Lök och vitlök

Lök och vitlök ska förvaras knastertorrt, gärna i en kökslåda. De ska inte förvaras i en plastpåse eller i kylskåpet. På sommaren kan dock färsk lök läggas i kylskåpet för att den inte ska torka ut.

Melon

Melon trivs bra i rumstemperatur och förlorar smak om den förvaras i kylskåp. När du börjar äta av melonen och skär upp den ska den dock förvaras i kylskåpet. 

Morötter

Morötter ska förvaras i grönsakslådan eller i en lufttät behållare i kylskåpet. Om du får ett morotsknippe med blast bör du skära av blasten innan du lägger in morötterna i kylskåpet. När grönsakerna inte längre kan suga vatten från rötterna suger de nämligen från toppen istället, vilket torkar ut dem.

Paprika

Paprika ska förvaras i grönsakslådan eller i en lufttät behållare i kylskåpet.

Potatis och rotfrukter

Potatis och rotfrukter ska förvaras i grönsakslådan eller i en lufttät behållare. Alternativt kan de förvaras på ett torrt, mörkt och svalt (mellan 5-10° C) ställe, t.ex. i en frigolitlåda på ett kallt cementgolv i garaget eller på altanen/balkongen med några tidningar över. Det är ljuset som får potatisen att ibland bli lite grön när den producerar små mängder av giftet solanin, som speciellt små barn inte tål.

Pumpa

Pumpa ska förvaras torrt, t.ex. i en skål på köksbordet.

Päron

Päron ska förvaras i rumstemperatur i en skål på köksbordet. Undvik dock direkt solljus.

Sallat

Sallat ska förvaras i grönsakslådan eller i en lufttät behållare i kylskåpet. Låt ytterbladen vara kvar – de hjälper till att hålla de innersta bladen fräscha och spröda.

Skafferivaror

Skafferivaror som t.ex. tomatsås, pasta, korn och bönor klarar sig bra i ett köksskåp.

Squash

Squash ska förvaras i grönsakslådan eller i en lufttät behållare i kylskåpet.

Svamp

Svamp ska förvaras i grönsakslådan eller i en lufttät behållare i kylskåpet.

Tomater

Tomater förvaras bäst i rumstemperatur i en skål på köksbordet. Undvik dock direkt solljus. Tomater som förvaras i kylskåp förlorar smak då mognadsprocessen stoppas. Detta gör att tomater mognar snabbare om de förvaras tillsammans.

Äpplen

Äpplen ska förvaras i rumstemperatur i en skål på köksbordet. Undvik dock direkt solljus.

Idélådan
Levererar vi till dig?
Kolla en annan adress
-