Sök
Meny
Fav
Favoriter

Ångkokta musslor i citronverbena med spenat, fänkål, citronskal och pasta

Ångkokta musslor i citronverbena med spenat, fänkål, citronskal och pasta

Recept

2 personer

Ingredienser

 • 1 knippe citronverbena (plockad, spara stjälkarna)
 • 1 paket musslor
 • 1 påse pasta penne
 • 1-2 vitlöksklyftor (mosade eller pressade)
 • ⅔ av morötterna (skrubbade och i centimeterstora tärningar)
 • 1 fänkål (i centimeterstora tärningar)
 • 1 påse new zealand-spenat (grovt plockad, även stjälkarna)
 • 1 citron (rivet skal, spara själva frukten till dag 4)

Kolla att du har hemma:

 • olivolja
 • havssalt
 • saltat smör
 • vitt vin

Gör så här:

Spenaten du ska använda idag heter new zealand-spenat. Trots namnet är spenaten inte från Nya Zealand, utan kommer från vår odlare i Portugal. Spenaten har härligt saftiga blad och krispiga stjälkar. Stjälkarna kan med fördel skäras lite tunnare än bladen, men släng inget, för allt i världen. New zealand-spenat är i mitt tycke saftigare än andra sorter just tack vare de suckulenta bladen. Lyd ett gott råd: njut av spenaten, för den är SÅ god.

Har du inget vitt vin hemma till musslorna kan du tillsätta en liten skvätt mild vinäger i kokvattnet. 

Citronverbena är en fantastisk örtkrydda som både är vacker och smakrik. De ljusgröna bladen har en härlig citronarom som blir riktigt tydlig så fort man rör vid växten. Bladen har en elegant citronsmak blandat med lätt sötma som är mycket mer nyanserad än den vi är vana vid hos citronmeliss.

Citronverbena behåller både smak och doft även när den torkas. Torkad citronverbena är riktigt gott i te! Och det kan inte understrykas nog att själva växten är otroligt vacker att ha stående.


1. Skölj och gör i ordning grönsakerna enligt ingredienslistan. Lägg verbenabladen i en skål till servering och spara stjälkarna till ångkokningen.

2. Koka upp vatten till pasta, gärna i en vattenkokare. 

3. Skrubba musslorna med en borste eller svamp och dra loss "skägget" som kan sitta i glipan. Banka alla öppna musslor lätt mot köksbänken och släng dem som inte sluter sig efter en liten stund.

4. Häll pastan i en gryta med stormkokande vatten, tillsätt salt och koka pastan al dente, ca 10 minuter. Häll sedan av vattnet. 

5. Hetta under tiden upp en rymlig gryta och tillsätt lite olja. Stek musslor, vitlök, morot, fänkål och stjälkarna från citronverbenan ca 1 minut.

6. Häll 1-2 dl vatten och ev. 1-2 dl vitt vin (eller lite vinäger, se texten i kursiv) i grytan och låt koka upp under lock. Ångkoka alltsammans i 4-5 minuter, tills musslorna har öppnat sig (om det är några som inte öppnar sig ska de också slängas).

7. Vänd den färska spenaten samt ett par klickar kallt, saltat smör med den varma pastan, och blanda hela härligheten med de ångkokta musslorna. 

Servering
Lägg upp rätten i skålar och toppa med rikligt med citronverbena, citronskal och olivolja. Avnjut direkt, och kom ihåg att slänga musslor som inte har öppnat sig.

Du vet väl att vi säljer många av ingredienserna i vår dagligvarubutik Jordens Bästa?

Upptäck sortimentet


Levererar vi till dig?
Kolla en annan adress
-