Sök
Meny
Fav
Favoriter
Alla dagligvaror du behöver - noga utvalt både för dig och för planeten

Anisisop

Anisisop härstammar från de högt liggande slätterna i Nordamerika och användes som medicinsk ört av indianerna – därav har den också fått namnet indianmynta. Indianerna menade att kryddörten kunde lindra hosta och verka febernedsättande, varför den odlades i stora mängder och användes i te. Som namnet antyder, skiljer sig anisisop från den vanliga isopen, genom att den har en mycket stark doft och smak av lakrits/anis - och en smula av mynta, men dock inte som den traditionella myntan som du känner till. 

Växtens tandade blad sticker ut och påminner lite om brännässelblad. De vackra, dekorativa lila blommorna lockar till sig många insekter på sommaren och de tilltalas av kryddörtens starka och sötaktiga lakritsarom, vilket ger liv till trädgården. Växten kan även användas som dekoration.

Matlagning
Bladen är den del av växten som är mest användbar i köket eftersom det är den mest aromatiska delen. För optimal smak plockas bladen innan blommorna slår ut. Bladen används ofta till att brygga te, men kan också användas till att göra snaps, som dekoration på desserter eller hackad - t.ex. i grytor, sallad eller soppor. Barn brukar ofta älska att tugga på bladen eftersom de påminner om lakrits.

Odling
Vi odlar anisisopen på vår försöksodling Smagsmarken. Smagsmarken är Årstidernas gastronomiska och agronomiska lekplats. Här provar vi nya (och äldre) grödor till framtida smakupplevelser och måltider. Vi experimenterar, testar, smakar, doftar och känner oss fram i en magisk värld av växter. 

Anisisop

I vår dagligvarubutik kan du hitta många unika frukter och grönsaker, alltid ekologiskt

Upptäck sortimentet


Levererar vi till dig?
Kolla en annan adress
-