Sök
Meny
Fav
Favoriter
Alla dagligvaror du behöver - noga utvalt både för dig och för planeten

Apelsintagetes

Apelsintagetes går också under namnet “sammetsblomma” – och det förstår man när man ser och känner växtens djuporange sammetsaktiga blommor. Apelsintagetesen blommar under hela sommaren och fram till oktober. Den är otroligt lättskött. Dessutom är växten ett naturligt botemedel mot jordtrötthet, eftersom den genom rötterna utsöndrar ett ämne som rensar jorden från virus och svampsjukdomar. Odla den i krukor och blomlådor, eller som kantväxt i kryddrabatten. Till skillnad från andra växter i tagetesfamiljen som ofta har en mycket skarp doft, så doftar apelsintagetesen inbjudande av apelsin. Utöver att vara en vacker sommarblomma och prydnadsväxt, är apelsintagetesen också värd att odla för sin doft och smak: Växten är nämligen mångsidig i köket och kan användas både som elegant ätbar blomma och intressant kryddört.

Matlagning
Både apelsintagetesbladen och -blommorna kan användas som kryddört och bidrar med en kryddig apelsinsmak som passar många rätter. Använd blommorna färska i sallader eller som pynt på kakor och desserter. Blanda färska blad i dressingar och marinader eller rör ned i kryddsmör, eller använd torkade blad i kryddsalt och örtte.

Odling
Vi odlar apelsintagetesen på vår försöksodling Smagsmarken. Smagsmarken är Årstidernas gastronomiska och agronomiska lekplats. Här provar vi nya (och äldre) grödor till framtida smakupplevelser och måltider. Vi experimenterar, testar, smakar, doftar och känner oss fram i en magisk värld av växter. 

Apelsintagetes

I vår dagligvarubutik kan du hitta många unika frukter och grönsaker, alltid ekologiskt

Upptäck sortimentet


Levererar vi till dig?
Kolla en annan adress
-