Sök
Meny
Fav
Favoriter
Alla dagligvaror du behöver - noga utvalt både för dig och för planeten

Banan

Bananer är fantastiska – naturligt förpackad mat som älskas av både stora och små.

Matlagning
Här i Norden äter vi nästan bara de söta dessertbananerna, även om vi ibland stöter på babybananer, matbananer och röda bananer i fruktdisken. Vi mosar de söta bananerna till barnmat, äter dem rakt upp och ner som mellanmål, använder dem i tårtor, desserter och fruktsallader, grillar dem eller mixar till mumsiga smoothies. I andra länder däremot är matbananer ett viktigt livsmedel och tillagas som en grönsak i vardagsköket där de steks, bakas, kokas eller friteras.

Odling
Som en riktig tropisk frukt växer bananer på palmer. Ska vi vara botaniskt korrekta är det dock faktiskt tal om en gigantisk ört. En stor klase bananer kan väga upp till 150 kg, så att skörda bananer kräver muskler. Det finns flera hundra olika banansorter och plantan kommer ursprungligen från Sydasien. Därifrån har den spridits till Afrika och Latinamerika. De flesta av Årstidernas bananer kommer från en ekologisk plantage i Dominikanska Republiken.

Förvaring
Bananer ska förvaras i rumstemperatur där de snabbt mognar och blir gula och söta. I kylskåpet får de köldskador och blir bruna. En fullmogen banan har gult skal och antydan till bruna prickar.

Banan

Inspiration för tillagning

  1. Limemarinerade bananer
    Limemarinerade bananer
  2. Efterätt a la Seyhmus
    Efterätt a la Seyhmus
  3. Fruktsallad
    Fruktsallad

I vår dagligvarubutik kan du hitta många unika frukter och grönsaker, alltid ekologiskt

Upptäck sortimentet


Levererar vi till dig?
Kolla en annan adress
-