Sök
Meny
Fav
Favoriter
Alla dagligvaror du behöver - noga utvalt både för dig och för planeten

Bärnstensvippa (Jewels of Opar)

Jewels of Opar, bärnstensvippa, tillhör portulak-familjen och just denna sort härstammar från Centralamerika. Den bräckliga, eleganta och örtliknande plantan har fått sitt namn efter Edgar Rice Burroughs berättelse om ”Tarzan and the Jewels of Opar”, men benämns också som “fame flower” eller “pink baby’s breath”. Plantan används också i traditionell kinesisk medicin, där den som läkeörten “Tu-ren-shen” sägs ha åtskilliga hälsofrämjande egenskaper.

Bärnstensvippan blommar i månadsvis och små, rosa blommor pryder plantan hela sommaren igenom. Både blad och blommor kan ätas och till skillnad från många andra ätliga växter förblir bärnstensvippans stjälk och blad späda och goda hela säsongen.

Matlagning
De blanka, limegröna bladen har en tilltalande saftig, krispig textur och är mycket allsidiga i köket. Tillaga dem som spenat och använd dem i gryträtter, pajer och soppor, råa i en sallad eller som fyllning i en sandwich. Använd de fina blommorna till att piffa upp dina rätter, om du ids att plocka dem.

Odling
Vi odlar bärnstensvippa på vår försöksodling Smagsmarken. Smagsmarken är Årstidernas gastronomiska och agronomiska lekplats. Här provar vi nya (och äldre) grödor till framtida smakupplevelser och måltider. Vi experimenterar, testar, smakar, doftar och känner oss fram i en magisk värld av växter. 

Bärnstensvippa (Jewels of Opar)

I vår dagligvarubutik kan du hitta många unika frukter och grönsaker, alltid ekologiskt

Upptäck sortimentet


Levererar vi till dig?
Kolla en annan adress
-