Sök
Meny
Fav
Favoriter
Alla dagligvaror du behöver - noga utvalt både för dig och för planeten

Basilika (Ararat)

Denna fint gröna och mörklila, spräckliga växt är en aromatisk och smakrik variant av den välkända basilikan. Den är lite sötare i smaken än den basilika vi är vana vid, och har en antydan av lakritsarom likt fänkål, dragon eller anis.

Även om örten har en kort livstid i vårt klimat, så borde man unna sig att odla lite mer basilika. Speciellt om man också odlar tomater, tomater och basilika går riktigt bra ihop.

Ararat-basilikan blir lite större än den vanliga basilikan och bladen är finare, tunnare och smalare. Den är också vacker som prydnadsväxt, då den får många små ljuslila blommor. Dessa är ätliga och smakar lite bittert.

Matlagning
Det finns många basilikasorter. Just den här fungerar mycket bra i varm mat med mycket smak. Den är också god i sommarens färskpotatissallader med rädisor och nyspritade ärtor.

Ararat-basilikan är mer pikant och kryddig än den vanliga basilikan och påminner därför lite om thaibasilika. Årstidernas kock Morten Schou, rekommenderar därför denna basilika särskilt till asiatiska rätter, t.ex. ramen. Den gör sig också bra i det söta köket tillsammans med tropisk söt frukt som mango eller kokos och fetthaltiga desserter, som pannacotta.

Odling
Örten är en ettårig basilika som blir nästan en halv meter hög. Vi odlar den de varma månaderna, dvs. de få varma veckor vi har här i Danmark. Denna stora kraftigt växande planta älskar nämligen värme! Som några andra basilikasorter kan Ararat-basilikan få en svampsjukdom den sista delen av sin levnadstid.

Vi odlar Ararat-basilika på vår försöksodling Smagsmarken. Smagsmarken är Årstidernas gastronomiska och agronomiska lekplats. Här provar vi nya (och äldre) grödor till framtida smakupplevelser och måltider. Vi experimenterar, testar, smakar, doftar och känner oss fram i en magisk värld av växter.

Förvaring
Avklippta örter kan hålla sig i ett par dagar i kylskåpet, om de förvaras i en lufttät behållare. Alternativt så kan du ställa örterna i en liten kopp med vatten i kylskåpsdörren, kom då bara ihåg att byta vatten regelbundet.

Basilika (Ararat)

I vår dagligvarubutik kan du hitta många unika frukter och grönsaker, alltid ekologiskt

Upptäck sortimentet


Levererar vi till dig?
Kolla en annan adress
-