Sök
Meny
Fav
Favoriter
Alla dagligvaror du behöver - noga utvalt både för dig och för planeten

Blåsalvia (Salvia patens)

Med sina djupblå vackra läppblommor drar blåsalvian till sig allt möjligt, inklusive oss människor och sommarens insekter, och den är älskad av alla som känner till den. Den är mest känd som prydnadsväxt, men kan också ätas. Dessvärre vissnar blommorna snabbt och det är därför du inte hittar den i affären eller i Årstidernas lådor. Trots det är växten fantastisk att använda i köket.

Matlagning
Blåsalvian har en relativt mild salviasmak och kan användas färsk i sallader eller som topping på olika rätter. På så sätt ger växten en ny synvinkel på salvia som normalt sätt alltid tillagas. Den kan också serveras som ett vackert salvia-isvatten eller te.

Odling
Blåsalvian är en ca 75 cm hög perenn som får de mest blå blommor man kan tänka sig, den klara neonblå färgen är helt unik i köksträdgården. Den har en lång blomning som varar från juli-september. Den är flerårig men tåler inte frost, så här odlas den som en ettåring.

Årstidernas trädgårdsmästare har övervägt att gräva upp rötterna och spara, precis som man gör med dahlior. Genom att utöka sortimentet av fleråriga ätliga grödor, får man en större variation i den period som kallas ”The Hungry Gap”, mellan mars – maj, när böndernas förråd av kål, potatis, lök och liknande börjar ta slut.

Blåsalvia odlar vi på vår försöksodling Smagsmarken. Smagsmarken är Årstidernas gastronomiska och agronomiska lekplats. Här provar vi nya (och äldre) grödor till framtida smakupplevelser och måltider. Vi experimenterar, testar, smakar, doftar och känner oss fram i en magisk värld av växter. 

Blåsalvia (Salvia patens)

I vår dagligvarubutik kan du hitta många unika frukter och grönsaker, alltid ekologiskt

Upptäck sortimentet


Levererar vi till dig?
Kolla en annan adress
-