Sök
Meny
Fav
Favoriter
Alla dagligvaror du behöver - noga utvalt både för dig och för planeten

Borlottibönor (Borlotto di Fuoco)

Denna otroligt vackra baljväxt är i Italien känd under namnet eldtunga, förmodligen på grund av dess långa, platta utseende och röda fläckar. På engelska går den under namnet “Cranberry Bean” vilket syftar på bönans tranbärsfärgade yta på både skida och böna.

Borlotto di Fuoco är en oumbärlig bönsort i det italienska köket, där den används både färsk och torkad.

Matlagning
Denna fina böna är som en dekoration i sig att ha liggandes på köksbänken. Inne i skidan hittas fina, tvåfärgade bönor som antingen kan användas färska eller torkade. Används de torkade ska bönorna alltid blötläggas och kokas, innan de används. De färska bönorna ska också alltid värmas upp innan de kan ätas. Koka t.ex. hela skidan och vänd de kokta bönorna i sallader eller gryträtter. Eller ta ut bönorna ur skidan, stek dem med vitlök och olivolja och strö över parmesanost.

Bönorna har efter tillagning en fin och gräddig nötsmak, men de mister dessvärre sin fina färg. Men misströsta inte om du står med en gråaktig böna efter tillagning – den smakar fortfarande himmelskt.

Odling
Denna sort är en buskböna och kräver inte, som traditionella bönsorter, ett stöd att klättra på. Skidorna får en mer rödaktig och rosa färg, ju längre mot mognad de kommer.

Vi odlar borlottibönor på vår försöksodling Smagsmarken. Smagsmarken är Årstidernas gastronomiska och agronomiska lekplats. Här provar vi nya (och äldre) grödor till framtida smakupplevelser och måltider. Vi experimenterar, testar, smakar, doftar och känner oss fram i en magisk värld av växter. 

Borlottibönor (Borlotto di Fuoco)

I vår dagligvarubutik kan du hitta många unika frukter och grönsaker, alltid ekologiskt

Upptäck sortimentet


Levererar vi till dig?
Kolla en annan adress
-