Sök
Meny
Fav
Favoriter
Alla dagligvaror du behöver - noga utvalt både för dig och för planeten

Calçot

Calçot kan beskrivas som en korsning mellan salladslök och purjolök, och det är en av de mest älskade grönsakerna i den spanska regionen Katalonien. I Katalonien hålls varje år en festival när calçot-löken skördas. Festivalen heter Calçotada och den blir till en mötesplats på gator och torg, där alla äter grillade calçots smaksatta med rikligt med rödvin.

Vi har bara tillgång till calçot-lök ett fåtal veckor om året, och på ett sätt blir det som att låna lite av Kataloniens tradition. Det ska vi vara oerhört tacksamma för!

Matlagning
Traditionen bjuder att calçot ska grillas över öppen eld med druvrester. De hela calçotsen läggs på grillen (med jord och allt!) och är färdiga först när de blivit riktigt mörka och nästan kolsvarta. Därefter packas de i tidningspapper, så de behåller värme och krispighet. När de grillade calçot-lökarna ska ätas dras det mörka, förkolnade lagret försiktigt bort. Innanför dess svarta yttre väntar en smakrik godbit. Den blir saftig, aromatisk, söt och riktigt, riktigt god. Calçoten har helt enkelt allt!

Ett perfekt tillbehör är en romesco-sås gjord på rostad mandel och hasselnöt, vitlök och olivolja. Ingredienserna mosas till en grov pasta som sedan blandas med ugnsbakad paprika, tomater, citronskal och persilja. Calçot-lökarna kan sedan doppas i såsen. Gott!

Odling
Calçot-löken får sin vita, söta stjälk av att jord kupas om lökskottet när det växer ute på åkern – metoden kallas calçar. Därför har calçot-löken ofta mer jord på sig än t.ex. purjolök.

Vår calçot-lök odlas av Manolo Valls, på hans familjegård nära staden Lérida en dryg timme från Barcelona. Manolos calçot är biodynamiskt odlad.

Calçot

I vår dagligvarubutik kan du hitta många unika frukter och grönsaker, alltid ekologiskt

Upptäck sortimentet


Levererar vi till dig?
Kolla en annan adress
-