Sök
Meny
Fav
Favoriter
Alla dagligvaror du behöver - noga utvalt både för dig och för planeten

Cherimoya (kirimoja)

Den ser liksom ut som en dinosaurie med sitt märkliga, buckliga, gröna skinn, men inuti är cherimoyan söt och mjuk som sorbet. Fruktköttet är vitt och smaken beskrivs ofta som banan-ananas-aktigt. Årstidernas inköpare, Per Stilling, som är lite av en gottegris, tycker att cherimoya smakar som vit choklad.

Matlagning
Cherimoya kan t.ex. ätas som ett sött mellanmål. Halvera den och ät det krämiga, söta fruktköttet med sked, på samma sätt som en passionsfrukt. Du kan också skala den och blanda fruktköttet i en fruktsallad till dessert.

Odling
Den tropiska plantan härstammar ursprungligen från Anderna i Sydamerika och namnet betyder från början “kalla frön”. Fruktens svarta kärnor, som gömmer sig i det vita fruktköttet, kan nämligen gro i de höga bergsområdena. Även trädet har behov för kalla perioder, dock ej frost, för att sätta frukt. Vi har tagit hem cherimoya från Andalusien, där de trivs bra i blandningen av varma dagar och lite kyliga vinternätter. Precis som med citrusfrukt, så mognar cherimoya på vinterhalvåret.

Förvaring
Frukten är mogen när den ger efter för ett lätt tryck i änden. En mogen cherimoya ändrar också färg från mörkt grön till ljus eller gulaktigt grön. Förvara cherimoya i rumstemperatur.

Cherimoya (kirimoja)

I vår dagligvarubutik kan du hitta många unika frukter och grönsaker, alltid ekologiskt

Upptäck sortimentet


Levererar vi till dig?
Kolla en annan adress
-