Sök
Meny
Fav
Favoriter
Alla dagligvaror du behöver - noga utvalt både för dig och för planeten

Chili (Aji amarillo)

Aji amarillo (Capsicum baccatum) är en riktigt dekorativ chiliplanta som ger mycket även vad gäller avkastning och skörd. Växtens blad är smala och tunna. Dess omogna frukter är lätt ljusgula, och de mogna är djuporange och kan bli 7-10 cm långa.

Matlagning
Den här chilin har en frisk och fruktig smak. Styrkan är hög utan att vara extrem (den hamnar på en sjua på en skala från 1 till 10). Alla Aji-chilifrukter har en tydlig doft av citrus. Men just Aji amarillo är mer nyanserad i smaken och har inte samma översvallande fruktsmak som t.ex. habanero-chili har.

Den här chilin kan användas som topping i allsköns rätter när de behöver en extra kick. Wokrätter är som skapta för lite chili för att få hetta och smakdjup!

Odling
Chilifrukter trivs allra bäst i varma växthus. Vi har försökt att odla chili på friland, men än har det inte lyckats. Den här chilisorten blir hög och bred när den växer. Den ger många frukter och är lätt att odla. När en växt odlas i växthus är det tyvärr så att skadedjuren angriper oftare och lättare, och därför får vi sätta ut nyttodjur för att bekämpa de små gynnarna.

Vi odlar Aji amarillo-chili i vår testodling, Smagsmarken. Smagsmarken är Årstidernas gastronomiska och agronomiska lekplats. Här provar vi nya (och äldre) grödor till framtida smakupplevelser och måltider. Vi experimenterar, testar, smakar, doftar och känner oss fram i en magisk värld av växter.

Förvaring
Aji amarillo-chili har ett tunt skal, så den fungerar perfekt att torka. Kom ihåg att chilin behöver mycket luft och ingen fukt, när den ska torkas. Färsk chili ska förvaras vid rumstemperatur, t.ex. i en skål på köksbänken.

Chili (Aji amarillo)

I vår dagligvarubutik kan du hitta många unika frukter och grönsaker, alltid ekologiskt

Upptäck sortimentet


Levererar vi till dig?
Kolla en annan adress
-