Sök
Meny
Fav
Favoriter
Alla dagligvaror du behöver - noga utvalt både för dig och för planeten

Chili (Hungarian Black)

Hungarian Black är en smakrik chili som inte är extremt stark. Prova den! Som namnet antyder kommer chilin ursprungligen från Ungern. Den är sällsynt och vacker att titta på. Plantan i sig blir ca 60 cm hög och ger många frukter som är avlånga och med tjockt skal.

Växten får vackra, stjärnformade lila blommor. Frukten skiftar färg ju mognare den blir: i början är den grön och sedan skiftar den till svart/lila för att till sist bli röd när den är helt mogen. Färgerna gör den ju inte mindre dekorativ direkt!

Matlagning
Hungarian black-chili är medelstark och smakar lite sött, nästan som syltade fikon, dadlar eller plommon. Ju mognare frukterna blir, desto mer jämn, rund och balanserad blir smaken. Chilin ger god hetta i många rätter. Konsten är bara att dosera rätt så att hettan blir alldeles lagom utan att bränna och ge tårar i ögonen.

Kockarna på Årstiderna använder den här chilin i varma rätter såsom currygrytor och daal av olika slag; den här chilin passar nämligen bra i både kökstraditioner från Mellanöstern och Asien. Prova t.ex. att laga en currygryta med grönsaker och stekt potatis, eller stekta kikärtor med gurkmeja, bockhornsklöver, massor av lök, vitlök och koriander. Kryddorna lägger grunden och chilin hjälper till.

Odling
Hungarian black-frön ska sås inomhus i januari. Sedan kan man plantera om skotten och låta växten stå inomhus i ett fönster där solen ligger på. Chili-plantan ska ha mycket sol och trivs bäst i växthus här på våra breddgrader. Allra bäst växtkraft och avkastning får du genom att nypa av de första 5-6 blomknopparna.

Vi odlar den här chilisorten i vår testodling, Smagsmarken. Smagsmarken är Årstidernas gastronomiska och agronomiska lekplats. Här provar vi nya (och äldre) grödor till framtida smakupplevelser och måltider. Vi experimenterar, testar, smakar, doftar och känner oss fram i en magisk värld av växter.

Förvaring
Den här chilisorten har ganska tjockt skal och är därför inte så bra att torka. Om chilifrukterna börjar bli lite skrumpna och mjuka kan du göra harissa-pasta på dem. Det gör man genom att mortla chilifrukterna ihop med olivolja och t.ex. spiskummin. Kryddpastan kan användas som pålägg eller tillbehör till en uppsjö rätter. Förvara sedan harissa-pastan i kylen. Färsk chili förvaras i rumstemperatur, gärna i en skål på köksbänken.

Chili (Hungarian Black)

I vår dagligvarubutik kan du hitta många unika frukter och grönsaker, alltid ekologiskt

Upptäck sortimentet


Levererar vi till dig?
Kolla en annan adress
-