Sök
Meny
Fav
Favoriter
Alla dagligvaror du behöver - noga utvalt både för dig och för planeten

Cime di rapa

Direktöversatt betyder cime di rapa “toppen av majrovan”. Cime di rapa är mycket populär i Italien.

Matlagning
Man kan äta allt på cime di rapan, men det bästa är att skära bort det grövsta av stjälken eftersom den ofta är lite tråkig och svårtuggad. Cime di rapa är känd för sin beska, men om den steks i lite smör eller olivolja rundas smaken av. Prova även att smaksätta med lite soja eller ostronsås och steka ihop med vitlök och/eller chili. Ett annat tillagningstips kan vara att koka cime di rapan i saltat vatten tills den är mjuk. Häll av kokvattnet (men spara några deciliter). Låt cime di rapan svalna. Fräs under tiden schalottenlök, vitlök och rosmarin i lite olivolja. Lägg 5-10 sardeller i stekpannan och tillsätt sedan cime di rapan direkt. Rör runt ordentligt och tillsätt det sparade kokvattnet. Låt sjuda och smaka sedan av med salt och peppar. Runda av med massor av riven parmesan och citronsaft.

Odling
Cime di rapa odlas mycket i södra Italien, men den kan absolut odlas här hos oss längre norrut. Växten trivs i vårt klimat och växer även om temperaturen är kyligare, på hösten och vintern. Den sås på sommaren eller under tidig vår.

Vi odlar cime di rapa i vår testodling, Smagsmarken. Smagsmarken är Årstidernas gastronomiska och agronomiska lekplats. Här provar vi nya (och äldre) grödor till framtida smakupplevelser och måltider. Vi experimenterar, testar, smakar, doftar och känner oss fram i en magisk värld av växter.

Förvaring
Cime di rapa ska förvaras i kylen, gärna i en lufttät behållare. Då kan den hålla upp till 2-3 veckor.

Cime di rapa

I vår dagligvarubutik kan du hitta många unika frukter och grönsaker, alltid ekologiskt

Upptäck sortimentet


Levererar vi till dig?
Kolla en annan adress
-