Sök
Meny
Fav
Favoriter
Alla dagligvaror du behöver - noga utvalt både för dig och för planeten

Citrontemynta

Citrontemyntan (lat. Monarda citriodora)  kommer ursprungligen från södra Nordamerika. Växten är egentligen inte en typ av mynta utan en avlägsen släkting.  Det här är en speciell typ av temynta som är mindre än andra. Växten är ganska karaktäristisk i såväl växtlighet som utseende. Exempelvis har den gröna och lila färgskiftningar. I takt med att den växer får den små fina blommor som nästintill fungerar som ett insektshotell; den lockar nämligen till sig bl.a. bin och fjärilar.

Växtens blommor kan ätas. De går att ha som snittblommor eller att titta på i trädgården. Doften är en blandning av oregano, citrus och timjan. Det är ju egentligen svårt att avgöra om det är en örtkrydda eller en blomma. Man kan äta hela örten, och den smakar en aning beskt.

Matlagning
Citrontemynta är jättefint som pynt på kakor och desserter men går även att använda i sallader i måttlig mängd. Det går även att göra avkok på plantan till te eller saft. Prova dig fram helt enkelt.

Odling
Citrontemyntan är en ettårig växt och relativt tålig mot torka. Den kan även komma att spontanså sig själv. Vanligtvis förodlas citrontemynta inomhus från mitten av mars till april och planeras sedan ut i juni, precis som ett antal andra sommarblommor, och just citrontemynta blommar länge (från juli till oktober). Den här växten är kanske inte ett måste i varje kryddträdgård, men för utseendets skull samt för att den lockar till sig nyttoinsekter så kan det vara värt att plantera den.

Vi odlar citrontemynta i vår testodling, Smagsmarken. Smagsmarken är Årstidernas gastronomiska och agronomiska lekplats. Här provar vi nya (och äldre) grödor till framtida smakupplevelser och måltider. Vi experimenterar, testar, smakar, doftar och känner oss fram i en magisk värld av växter.

Förvaring
Förvara färska örtkryddor i kylen, gärna i ett glas med vatten stående i kylskåpsdörren. Har du färska kryddor i trädgården eller i kruka kan du skörda dem när du ska använda dem.

Citrontemynta

I vår dagligvarubutik kan du hitta många unika frukter och grönsaker, alltid ekologiskt

Upptäck sortimentet


Levererar vi till dig?
Kolla en annan adress
-