Sök
Meny
Fav
Favoriter
Alla dagligvaror du behöver - noga utvalt både för dig och för planeten

Citrontimjan

Citrontimjan var tidigare känd som en korsning mellan vanlig timjan och en annan sort, men efter DNA-test visar det sig att citrontimjan sannolikt är “sin egen” art. Den verkar komma från Medelhavsområdet. Till skillnad från den vanliga timjan har citrontimjan en kraftig citronsmak och citrondoft. Kryddan får små gröna blad och under sommaren dyker det upp små rosa eller lila blommor. Det blir riktigt vackert i trädgården! Den här örtkryddan är tålig och trivs riktigt bra i vårt klimat. Därför odlas den också ofta här.

Matlagning
Citrontimjan är frisk och smakar gott. Den ger citrussmak med undertoner av timjan, och det gör den extra bra att ha till t.ex. fisk och som smaksättning på stekt potatis och ugnsstekta rotfrukter. Citrussmaken är lite jordig och gör sig därför också bra i dressingar och marinader. Man kan plocka stjälkarna direkt från plantan och ha bladen kvar, och sedan kan hela stjälken tillsättas i gryträtter av olika slag. Kom ihåg att ta upp stjälkarna före servering – de är för tjocka för att ätas. Bladen kan såklart även plockas från stjälkarna och användas som krydda på rotfrukter eller i en höstig sallad. Använd den när du saknar den där lite djupare syrligheten.

Odling
Vi odlar citrontimjan i vår testodling, Smagsmarken. Smagsmarken är Årstidernas gastronomiska och agronomiska lekplats. Här provar vi nya (och äldre) grödor till framtida smakupplevelser och måltider. Vi experimenterar, testar, smakar, doftar och känner oss fram i en magisk värld av växter. 

Citrontimjan

I vår dagligvarubutik kan du hitta många unika frukter och grönsaker, alltid ekologiskt

Upptäck sortimentet


Levererar vi till dig?
Kolla en annan adress
-