Sök
Meny
Fav
Favoriter
Alla dagligvaror du behöver - noga utvalt både för dig och för planeten

Dragon (fransk)

Dragon tillhör malörtsfamiljen, även om den varken liknar eller smakar som malört. Den härstammar från början österifrån, och växer vilt bland annat i Östeuropa och Sibirien. Denna perenna (fleråriga) dragon kan bli upp till 80 cm hög och får långa, smala, släta blad. Den franska dragonen tillhör samma familj som den ryska, men är något kraftigare i smaken.

Matlagning
Den franska dragonen har en fin smak av anis och kan användas till en massa olika rätter. Klassiskt används den i flera olika såser, såsom bearnaisesås. Den kan också användas ihop med kyckling, fisk och i dressingar. Dragon kan både användas färsk och torkad, den färska är mildare och “grönare” i smaken , medan den torkade har en skarpare och mer karaktäristisk smak.

Odling
Dragon är en flerårig växt som är ganska härdig i Norden. Den klarar sig bäst på ett torrt och solrikt ställe i trädgården, och det viktigaste är att rötterna inte står för vått under vinterhalvåret. Dragon kräver tålamod, den skyndar långsamt, men ge den lite tid så växer den till sig när våren ankommer. Skillnaden mellan den franska och ryska dragonen är att den franska är steril. Det innebär att den endast kan förökas genom att man tar sticklingar av den, och inte genom frön. 

Vi odlar fransk dragon på vår försöksodling Smagsmarken. Smagsmarken är Årstidernas gastronomiska och agronomiska lekplats. Här provar vi nya (och äldre) grödor till framtida smakupplevelser och måltider. Vi experimenterar, testar, smakar, doftar och känner oss fram i en magisk värld av växter.

Förvaring
Plockade blad kan hålla sig i en lufttät behållare i kylskåpet i 2-4 dagar. De färska bladen kan också hackas och frysas in.

Dragon (fransk)

I vår dagligvarubutik kan du hitta många unika frukter och grönsaker, alltid ekologiskt

Upptäck sortimentet


Levererar vi till dig?
Kolla en annan adress
-