Sök
Meny
Fav
Favoriter
Alla dagligvaror du behöver - noga utvalt både för dig och för planeten

Fingercitron

Fingercitron (ibland även kallad Hand of Buddha) är en underbar citrusfrukt som är speciell på många sätt – inte minst för utseendet! En annan sak som gör frukten speciell är att den faktiskt inte har något riktigt fruktkött. Å andra sidan är den vita delen av frukten över huvud taget inte lika bitter som på lime och citron. Fingercitron är en varietet av suckatcitron.

I Asien använder man fingercitron som tempelgåva till Buddhan. Enligt traditionen föredrar Buddha fingercitroner där “fingrarna” har slutits istället för att vara spretade. De slutna “fingrarna” på frukten är nämligen en symbol för bön. 

Matlagning
Fingercitronen har nästan ingen fruktsaft, men den är mycket aromatisk. Hela frukten går att använda i matlagningen och ger ett fantastiskt smakresultat. Tärna frukten fint och använd i en grönsaksgryta eller ugnsbaka den ihop med en god bit fisk. Du kan också skiva frukten lövtunt och blanda med råmarinerad rotselleri, äpple och kruspersilja till en riktigt smarrig råkost.

Allt som oftast skär man frukten med skal och allt när den används i mat. Men det går minst lika bra att utnyttja skalets eteriska oljor och riva det. Man kan också lägga in frukten i vodka; då dras smakämnena ut i vodkan och ger en underbart parfymerad citrussnaps som påminner om den italienska limoncellon.

Med allt det här sagt är det ändå förståeligt om frukten inte hamnar i maten då den är så vacker att ha liggande i fruktskålen.

Odling
Vi får våra fingercitroner från odlarna Juan och Enrique Vallejos (far och son) citrusodling som ligger i bergen i närheten av Málaga.

Fingercitron

I vår dagligvarubutik kan du hitta många unika frukter och grönsaker, alltid ekologiskt

Upptäck sortimentet


Levererar vi till dig?
Kolla en annan adress
-