Sök
Meny
Fav
Favoriter
Alla dagligvaror du behöver - noga utvalt både för dig och för planeten

Fläderblommor

Fläder är en hög buske, men kan också utveckla sig till ett litet träd på upp till 7 meter. Det latinska namnet, nigra, betyder svart och syftar på de svart fläderbären. Fläder har vuxit här hemma i riktigt många år, och våra förfäder hade ett särskilt förhållande till den. Man trodde t.ex. att det bodde en välvillig fe (flädermor) i fläderbusken.

Blommorna innehåller eteriska oljor som ger flädern sin härliga doft. Förr i tiden blev flädern betraktad som läkemedel och den fanns listad i den danska farmakopén ända fram till 1948. De gröna delarna på flädern är giftiga, och därför ska man inte äta bladen eller de omogna bären. Man kan dock helt tryggt göra en härlig flädersaft på blommorna.

Matlagning
Klassisk flädersaft är enkel att göra. Till 1 liter saft används ca 20 fläderblomsklasar, 2 ekologiska citroner, 500 g socker och 1 liter vatten. Skölj och rensa blomklasarna och lägg dem i en stor gryta. Skölj citronerna, skär dem i skivor och tillsätt i grytan. Häll över socker och tillsätt 1 liter kokande vatten. Lägg lock på grytan och låt saften dra i kylskåpet i 4 dagar. Sila och häll upp saften på väl rengjorda flaskor. Saften är fantastisk ihop med krossad is och prosecco eller utan alkohol till barnen. Fläderblommor kan också doppas i tempurasmet, friteras och ätas direkt med glass eller sylt.

Fläderblommor

I vår dagligvarubutik kan du hitta många unika frukter och grönsaker, alltid ekologiskt

Upptäck sortimentet


Levererar vi till dig?
Kolla en annan adress
-