Sök
Meny
Fav
Favoriter
Alla dagligvaror du behöver - noga utvalt både för dig och för planeten

Rosettkål (flower sprouts)

Rosettkål är en korsning mellan grönkål och brysselkål och den blir väldigt vacker. Det kanske är en lite underlig korsning, men när man väl sett den här kåltypen är saken klar: den ska man prova! Den smakar mer som grönkål än brysselkål. Det som gör rosettkål lite speciellt är att ju mer den får växa, desto mer börjar de nedersta bladen vissna och blir till en veritabel färgexplosion. De tidigare violetta bladen får en alldeles eldröd färg och blir jättevackra som bordsdekoration på hösten.

Matlagning
Rosettkål har kortare tillagningstid än brysselkål eftersom de små rosetterna är luftigare än brysselkålens som är mer kompakta. Rosettkål går fint att äta råa, ångade, marinerade eller snabbstekta. Halvera varje rosett och tillsätt i en wokrätt. Tekniskt sett kan rosettkål agera inhoppare i alla recept där brysselkål brukar användas.

Odling
Rosettkål odlas på samma sätt som kåltyper inom samma familj, t.ex. grönkål och brysselkål. Den här typen är tålig och kan klara kalla vintrar. Den planteras på våren och klarar sig själv för det mesta. När vintern väl kommer kan man börja skörda de små rosetterna (de liknar nästan små sallatshuvuden).

Vi odlar rosettkål i vår testodling, Smagsmarken. Smagsmarken är Årstidernas gastronomiska och agronomiska lekplats. Här provar vi nya (och äldre) grödor till framtida smakupplevelser och måltider. Vi experimenterar, testar, smakar, doftar och känner oss fram i en magisk värld av växter. 

Förvaring
Rosettkål håller bäst i en lufttät behållare i kylen. Då kan den hålla i flera veckor.

Rosettkål (flower sprouts)

I vår dagligvarubutik kan du hitta många unika frukter och grönsaker, alltid ekologiskt

Upptäck sortimentet


Levererar vi till dig?
Kolla en annan adress
-