Sök
Meny
Fav
Favoriter
Alla dagligvaror du behöver - noga utvalt både för dig och för planeten

Granatäpple

Det är lite Tusen och en natt över granatäpplet. Bakom det oätliga skalet döljer sig fruktköttet som små röda ädelstenar. Granatäpplet har alltid förknippats med sensualitet och fertilitet och omnämns både i Bibeln, Koranen och många arabiska sagor.

Matlagning
Granatäpplet har säsong på vintern där vi både använder frukten som dekoration och till dessert. Fruktköttet ser ut som små röda pärlor och smakar både sött och syrligt, ungefär som vinbär. Strö kärnorna över en sallad eller garnera morgonyoghurten med dem, använd dem i en fräsch juice med apelsiner eller lägg i fruktsalladen. Du kan också göra en rosa sorbet på fruktsaften eller varför inte koka den till en härlig sirap som du kan servera till vaniljglass.

Så får du loss fruktköttet: Skär ett snitt runt om i skalet, men inte hela vägen igenom frukten. Vrid sedan isär de två granatäppelhalvorna. Ta en sked och knacka på skalet, medan du håller granatäpplehalvan i handen med snittytan neråt över en skål. På det här sättet slås kärnorna loss och faller ner i skålen. De kärnor som inte lossnar kan du skrapa ur med en sked.

Odling
Granatäpplet tros ha sitt ursprung i Mellanöstern och odlas i hela Medelhavsområdet. Årstidernas granatäpplen hämtar vi oftast från södra Spanien i området kring Granada (som också är uppkallat efter granatäpplet). Frukten liknar en korsning mellan ett stort äpple och en lök, med ett hårt skal som går i gult, orange eller grönt. Den växer på buskliknande träd som blir 3-5 meter höga.

Förvaring
Granatäpplet kan ligga flera veckor i rumstemperatur men fruktköttet blir efter ett tag torrt och oätligt. Förvara hellre frukten i en lufttät behållare i kylskåpet. Här kan den hålla ett par veckor. 

Granatäpple

Inspiration för tillagning

  1. Gurka med granatäpple, chili och lime
    Gurka med granatäpple, chili och lime

I vår dagligvarubutik kan du hitta många unika frukter och grönsaker, alltid ekologiskt

Upptäck sortimentet


Levererar vi till dig?
Kolla en annan adress
-