Sök
Meny
Fav
Favoriter
Alla dagligvaror du behöver - noga utvalt både för dig och för planeten

Gröna bönor

Fina gröna bönor – haricots verts, som man säger i Frankrike – är en skön sensommardelikatess som ska vara så nyskördade som möjligt. Knallgröna och med härligt krispigt motstånd när man tar en tugga. Överkokning är strängt förbjudet, här pratar vi varsam tillagning.

Matlagning
Ät bönorna som tillbehör, i sallader, sauterade – ja, i alla gröna rätter. Bryt av ändarna och lägg sedan bönorna i lite kokande vatten med salt och en liten klick smör och ångkoka i ett par minuter. Blanda med rivet citronskal, hyvlad parmesan, lite god olivolja och nymalen svartpeppar. Eller fräs bönorna helt kort i en varm panna, strö över färsk mejram och finhackad schalottenlök och ringla lite olivolja över.

När du häller av vattnet från dina ångade gröna bönor kan du ge dem en snabb sköljning i iskallt vatten. På det sättet stoppar du kokprocessen och bönorna behåller både tuggmotstånd och färg.

Tänk på att bönor inte ska ätas råa. De innehåller nämligen lektiner som kan ge illamående och magont. Lektinerna förstörs dock när bönorna tillagas.

Odling
Bönor älskar värme – de kommer ju från Syd- och Mellanamerika. De kan därför vara något av en utmaning att odla på våra breddgrader. Så, när de nordiska bönorna finns på marknaden i sin alltför korta säsong bör man nästan inte äta annat.

Förvaring
Håll dina bönor fräscha och gröna genom att förvara dem i en lufttät behållare i kylskåp. Där kan de hålla i 5-6 dagar.

I säsong

janfebmaraprmajjunjulaugsepoktnovdec
Gröna bönor

I vår dagligvarubutik kan du hitta många unika frukter och grönsaker, alltid ekologiskt

Upptäck sortimentet


Levererar vi till dig?
Kolla en annan adress
-