Sök
Meny
Fav
Favoriter
Alla dagligvaror du behöver - noga utvalt både för dig och för planeten

Gurka

Alla älskar gurka. Våra barn växer upp med gurkstavar som nyttigt snack, vi lägger gurka i både rå och inlagd form på smörgås, och så har vi tagit den grekiska tzatzikin med till bords. Gurka är och förblir en klassiker!

Matlagning
Gurka passar i de flesta sallader, den gör smörgåsen saftig, vi dippar den i guacamole eller hummus till fredagsmyset och hackar den fint till tabouleh – men vi serverar aldrig, aldrig gurkan varm! Gurkans fräscha smak och krispiga konsistens förstörs nämligen vid tillagning.

Gör som engelsmännen – servera en gurksandwich: Bre yoghurt (med ca 10 % fetthalt) på ett gott toastbröd, lägg på tunna skivor gurka och strö över salt, peppar och ev. färska örtkryddor. Det blir perfekt till nattmat, picknick eller varför inte till afternoon tea?

Odling
Gurkan älskar värme och kommer ursprungligen från Indien. I nordiskt klimat måste gurka därför odlas i varma växthus på sommaren. Även hos våra leverantörer i Spanien odlar man i växthus, men där växer gurkorna mycket snabbare och kan också skördas på vintern.

Förvaring
Gurka förvaras bäst i kylskåpet. Här kan den hålla en vecka ungefär. Var dock försiktig så att det inte är för kallt där gurkan ligger, eftersom den lätt får köldskador. 

I säsong

janfebmaraprmajjunjulaugsepoktnovdec
Gurka

Inspiration för tillagning

  1. Gurka och pepparrot
    Gurka och pepparrot
  2. Gurka och olivmacka
    Gurka och olivmacka
  3. Gurka och rödlök
    Gurka och rödlök

I vår dagligvarubutik kan du hitta många unika frukter och grönsaker, alltid ekologiskt

Upptäck sortimentet


Levererar vi till dig?
Kolla en annan adress
-