Sök
Meny
Fav
Favoriter
Alla dagligvaror du behöver - noga utvalt både för dig och för planeten

Gurka (Crystal apple)

Gurksorten Crystal apple har sina rötter i Indien. Där växte den tidigare vilt och hade en skarp och besk smak. Med tiden spred sig gurksorten både till Kina och Japan och där framavlades sötare varianter, dvs. dem vi känner till idag. Crystal apple-gurkor påminner om en annan liten, rund gurka: Crystal lemon. Men till skillnad från den senare kan Crystal apple växa sig stor och blir då alldeles för besk. Ju större gurkan är, desto beskare blir smaken. Skörda därför den här gurkan när den är stor som en golfboll och färgen blivit gräddvit med gröna stråk. Då är skalet tunt och gott, fruktköttet fast och saftigt och smaken söt och mild med en underton av beska .

Matlagning
Alla delar av Crystal apple-gurkan kan ätas. Ibland kan skalet dock ha fått små svarta piggar som inte är så trevliga att tugga, men de går som tur är lätt att gnugga bort när gurkan sköljs av. Hel Crystal apple-gurka går utmärkt att äta rå som snack eller mellanmål. I sallad passar den också riktigt bra. Den här gurkan går dessutom riktigt bra att sylta eller salta. Då passar den riktigt bra som tillbehör till olika rätter (även gryträtter), både med och utan kött.

Odling
Vi odlar Crystal apple-gurka i vår testodling, Smagsmarken. Smagsmarken är Årstidernas gastronomiska och agronomiska lekplats. Här provar vi nya (och äldre) grödor till framtida smakupplevelser och måltider. Vi experimenterar, testar, smakar, doftar och känner oss fram i en magisk värld av växter. Gurka (Crystal apple)

I vår dagligvarubutik kan du hitta många unika frukter och grönsaker, alltid ekologiskt

Upptäck sortimentet


Levererar vi till dig?
Kolla en annan adress
-