Sök
Meny
Fav
Favoriter
Alla dagligvaror du behöver - noga utvalt både för dig och för planeten

Gurka (Miniature white)

Vi på Årstiderna tycker verkligen att gurkor är intressanta. När du handlar i en mataffär finns nästan bara en gurksort i grönsaksavdelningen. En enda! Det tycker vi kan bli lite tråkigt: att äta samma gurka varje dag, i synnerhet när det finns så många andra spännande gurksorter! Alla de gurkor vi odlar i vår testodling, Smagsmarken, smakar olika och alla smakar underbart!

Miniature white-gurkor är vit-gula gurkor som är relativt små. De är dessutom riktigt krispiga – dessa gurkor är väldigt fasta i fruktköttet och själva plantan blir inte särskilt stor. Bladen är relativt små och gurkorna blir mellan 5 och 8 cm långa, nästan som snacksgurkor eller inläggningsgurka. Färgen är vit och blir lite gulaktig ju mer sol gurkan utsätts för. Skalet är lite knottrigt (precis som många äldre gurksorter), och man kan faktiskt få riktigt mycket frukt ur en enda planta.

Matlagning
Miniature white-gurkor är riktigt bra att ha som mellanmål om man blir hungrig. Alternativt är det ett bra tillbehör till middagen. Den är fast och krispig, och smakar sött och har även en lätt beska. Den är i synnerhet god att använda i det kalla köket, t.ex. i kalla soppor eller i sallader.

Odling
Alla gurkor vi odlar här på Smagsmarken odlas på friland. Vi försår dem inne i växthus i 3-4 veckor och sedan planteras de ut på åkern när temperaturen ligger på 16-18 grader i luften. Då är det viktigt att komma ihåg att inte börja sådden för tidigt (såvida man inte har växthus). Gurkorna kan behöva lite hjälp på traven när de väl planterats ut, och man hjälper dem allra bäst genom att täcka plantorna med fiberduk som skyddar mot köld och vind i början av säsongen. Precis som andra gurk- och tomatplantor ska den här sorten beskäras. 

Man kan odla gurka på två sätt. Antingen låter man gurkplantan klättra uppför ett lodrätt snöre och beskär sidoskotten,  eller så kan man beskära toppen och låta plantan växa på bredden. Den senare metoden används ofta om man odlar gurka på friland. Gurka behöver mycket värme och ska helst planteras någonstans där det är lä, så de får lite skydd. Vi har börjat fundera på att experimentera lite och låta gurkan klättra uppför ett stängsel, även om det innebär att den utsätts för vind. Men vi vill se vad som händer! Om plantan får krypa längs marken blir gurkorna nämligen ganska jordiga, vilket innebär att de behöver rengöras. Om gurkplantorna växer på bredden istället för höjden kan man prova att lägga ett lager halm under plantan, så gurkorna skyddas från jorden, i alla fall delvis. De här gurkorna mår bra av att kupas, så att växten får värme och rötterna dräneras bra. Gurkor som får växa sig allt för stora blir hårda och beska i skalet. Miniature white-gurkor är allra bäst när de blivit ca 5 cm långa.

Vi odlar Miniature white-gurkor i vår testodling, Smagsmarken. Smagsmarken är Årstidernas gastronomiska och agronomiska lekplats. Här provar vi nya (och äldre) grödor till framtida smakupplevelser och måltider. Vi experimenterar, testar, smakar, doftar och känner oss fram i en magisk värld av växter. Vi förebygger även skadedjur och svamp genom att spruta kallt te, kokat på fräkenväxter, på jorden och gurkväxten.

Förvaring
Förvara gurkan i en lufttät behållare i kylen.

Gurka (Miniature white)

I vår dagligvarubutik kan du hitta många unika frukter och grönsaker, alltid ekologiskt

Upptäck sortimentet


Levererar vi till dig?
Kolla en annan adress
-