Sök
Meny
Fav
Favoriter
Alla dagligvaror du behöver - noga utvalt både för dig och för planeten

Gurka (Salt 'n' Pepper)

Denna lilla knubbiga kusin till den vanliga gurkan är en ny och unik växtsort. Den har vunnit priser för sin fantastiska smak och är framavlad till att vara resistent mot mjöldagg.

Denna gurka blir 7-12 cm lång och har ett tunt och vit-gult skrovligt skal med svarta prickar. Ett utseende som också har gett gurkan dess namn, Salt ‘n’ Pepper. Fruktköttet är blekt grönt med många genomskinliga frön. Gurkan är krispig och har en mild och behaglig smak. 

Matlagning
Gurkan har en särskilt rik smak och är krispig, saftig och mangoaktig i konsistensen. De gurkor vi odlade på Smagsmarken fick ett lite tjockare skal som våra kockar gillade mycket då det gav struktur och konsistens till smakupplevelsen.

Salt ‘n’ Pepper-gurkan går mycket bra att sylta. Prova gärna denna snabbsyltning med koreansk twist: Skär gurkan i bitar, strö över salt och låt dra i 10 minuter. Skölj bort det mesta av saltet, lägg gurkbitarna i en skål och häll på en lag av lime- eller citronsaft, lime- eller citronskal, rostade nötter, finhackad chili och koriander. Gurkan smakar verkligen gott till alla slags grönsaker, som vi ju är så förtjusta i här på Årstiderna. 

Odling
Salt ‘n’ Pepper-gurkan är en av de första moderna sorterna som är förädlad specifikt för ekologisk odling. Den är härlig att odla då plantan är mycket sundare än andra vita gurksorter. Den går bra att odla på friland men ska stå skyddat. 

Denna sort får många gurkor på varje planta. De är först lime-gul-grönaktiga och blir sedan vita med svarta prickar. Skörda gurkorna när de är 5-7 cm långa, då smakar de som bäst. De svarta prickarna gnids av när gurkan skördas – de sticks lite, men gör inte ont.

Vi odlar Salt ‘n’ Pepper-gurka i vår testodling, Smagsmarken. Smagsmarken är Årstidernas gastronomiska och agronomiska lekplats. Här provar vi nya (och äldre) grödor till framtida smakupplevelser och måltider. Vi experimenterar, testar, smakar, doftar och känner oss fram i en magisk värld av växter. 

Förvaring
Förvara gurkan i en lufttät behållare i kylen och ät den medan den fortfarande är fast och krispig i fruktköttet.

Gurka (Salt 'n' Pepper)

I vår dagligvarubutik kan du hitta många unika frukter och grönsaker, alltid ekologiskt

Upptäck sortimentet


Levererar vi till dig?
Kolla en annan adress
-