Sök
Meny
Fav
Favoriter
Alla dagligvaror du behöver - noga utvalt både för dig och för planeten

Japansk ingefära (Zingiber mioga)

Japansk ingefära benämns också som Myoga (lat. Zingiber mioga) och används särskilt i det japanska och koreanska köket. Till skillnad från den vanliga (kinesiska) ingefäran som de allra flesta känner till så äter man de små skotten på japansk ingefära istället för att äta roten. Bladen liknar de hos hosta-växten, en annan ätlig och skuggälskande perenn.

Matlagning
Japansk ingefära kan användas rå, tillagad eller syltad. Rå smakar den som en blandning av färsk ingefära och mild, syltad lök. Japansk ingefära används ofta i japansk matlagning och passar riktigt bra till soppor, wokrätter, nudelrätter och sushi. Finstrimla den och strö på sushin eller toppa en nudelsoppa med den.

Odling
Japansk ingefära är en flerårig växt som kräver mycket skugga och fuktig jord. Vi odlar japansk ingefära i vår testodling Smagsmarken. Där har vi planterat den i vår permakultur-odling. Permakulturell odling går ut på att ha ett mer holistiskt förhållningssätt till plantering och odling av grödor. I sådana odlingar tar man hänsyn till varje grödas behov av sol, skugga osv., och man försöker alltid uppfylla varje grödas krav med hjälp av andra grödor som står bredvid. T.ex. står den japanska ingefäran i skuggan av höga hallonbuskar; på så vis hjälper växterna varandra. Japansk ingefära tål ett par minusgrader, men en mycket hård vinter överlever den inte.

Smagsmarken är Årstidernas gastronomiska och agronomiska lekplats. Här provar vi nya (och äldre) grödor till framtida smakupplevelser och måltider. Vi experimenterar, testar, smakar, doftar och känner oss fram i en magisk värld av växter.

Förvaring
Förvara ingefärsskotten i en lufttät behållare i kylen så kan den hålla ungefär en vecka.

Japansk ingefära (Zingiber mioga)

I vår dagligvarubutik kan du hitta många unika frukter och grönsaker, alltid ekologiskt

Upptäck sortimentet


Levererar vi till dig?
Kolla en annan adress
-