Sök
Meny
Fav
Favoriter
Alla dagligvaror du behöver - noga utvalt både för dig och för planeten

Kamomill

De flesta av oss känner främst till kamomill i örtte, som något man dricker när man har lite snuva, och det är det många före oss som har gjort! Faktiskt känner man till att människor så långt tillbaks i tiden som till antiken drack kamomillte när de var förkylda. De använde även kamomill mot andra krämpor, eftersom kamomillen i gamla dagar betraktades som läkeväxt, främst för sina avslappnande egenskaper.

Matlagning
Kamomill är bäst som te. Det klassiska kamomillteet är torkat, men te gjort på färska blommor är mer fruktigt och blommigt i smaken. Lägg de färska blommorna i en tekanna, ev. tillsammans med citronsaft, och häll över kokande vatten. Drick direkt, ev. med lite honung. Avkok från kamomill är också gott att marinera fisk och kött i. Blommorna kan dessutom ätas hela och användas t.ex. som pynt på sommarens tårtor.

Odling
Vad gäller just den här växten är rubriken “Odling” en aning missvisande eftersom kamomill sällan odlas utan förekommer i naturen. Kamomill lyser upp vägkanter och åkrar över hela landet. Den är lätt att känna igen, och växer i synnerhet på odlade åkrar och obrukad jord kring byggnader. 

När du plockar den, ska du tänka på att det finns två sorters kamomill: den äkta och den oäkta, och det är självklart den äkta du ska leta efter. Du märker skillnad genom att knipsa av stjälken precis under blomman. Är det ett hål i stjälken är det den äkta. Du kan också ta en kniv med dig ut på äventyret och skära blomman tvärs igenom – går hålet hela vägen genom stjälken är det den äkta varianten. När du har gjort detta ett par gånger, kommer du kunna se skillnad med blotta ögat. Den oäkta är inte giftig, men smakar ointressant: skillnaden bland annat att den äkta kamomillen innehåller eteriska oljor i blomman som ger den dess karaktäristiska doft och smak.

Kamomill

I vår dagligvarubutik kan du hitta många unika frukter och grönsaker, alltid ekologiskt

Upptäck sortimentet


Levererar vi till dig?
Kolla en annan adress
-