Sök
Meny
Fav
Favoriter
Alla dagligvaror du behöver - noga utvalt både för dig och för planeten

Kanelbasilika

Som namnet kanelbasilika avslöjar har den här sortens basilika en kryddig doft av just kanel. Växten liknar mynta på pricken med smala, mörka blad och tunna stjälkar i röda och lila nyanser. Kanelsmaken gör att kanelbasilika ämnar sig bra i mexikanska och asiatiska rätter.

Matlagning
Kanelbasilika är en riktigt god smaksättare och kan användas i maten för att ge det lilla extra i smakväg. Använd den som topping i t.ex. en rätt med ris och kryddig kyckling eller kryddiga grönsaker. Du kan också hacka basilikan och blanda med gurka. Använd gurk-basilikablandningen som topping till t.ex. kikärtsbiffar.

Odling
Kanelbasilika är, precis som andra medlemmar av basilikasläktet, en ettårig växt som gror snabbt. Den kan bli 30-90 cm hög och är lite krävande eftersom den behöver lä, sol, värme och riktigt mycket vatten. Därför fungerar basilika bra att odla i växthus hos oss på norra delen av jordklotet. Vi odlar kanelbasilika i vår testodling, Smagsmarken och experimenterar med att odla den på friland istället. Om den står i lä kan det faktiskt fungera att odla den i det fria också. Kanelbasilika håller sig i 1-2 månader i odlingar av olika slag, så länge man tar hand om den.

Smagsmarken är Årstidernas gastronomiska och agronomiska lekplats. Här provar vi nya (och äldre) grödor till framtida smakupplevelser och måltider. Vi experimenterar, testar, smakar, doftar och känner oss fram i en magisk värld av växter.

Förvaring
Avklippta basilikastjälkar ska förvaras i en lufttät behållare i kylen och ätas inom ett par dagar. Om du har den i kruka kan kanelbasilika hålla sig bra i ett soligt fönster. Men kom ihåg att vattna ofta; basilika behöver mycket vatten!

Kanelbasilika

I vår dagligvarubutik kan du hitta många unika frukter och grönsaker, alltid ekologiskt

Upptäck sortimentet


Levererar vi till dig?
Kolla en annan adress
-