Sök
Meny
Fav
Favoriter
Alla dagligvaror du behöver - noga utvalt både för dig och för planeten

Kärleksört

Kärleksörten tillhör familjen fetbladsväxter, och växer vilt i nästan hela Europa. Det är de tjocka krispiga bladen som kan ätas på kärleksörten, och de smakar milt och sött som ärtor. Den kan bli rätt hög och får fina blommor under sommaren. Det finns dock en mängd olika sorter med blommor i vitt, ljusrosa, lila och röda nyanser.

Matlagning
Smaken ändrar sig från söt till lite besk ju längre säsongen går, och därför kan örten användas till olika saker i köket. Använd en handfull blad från örten som ett sötare element i en annars besk sallad eller fräs dem i smör och serveras till fisk.

Odling
Kärleksörten mår allra bäst i massor av sol och torr jord. Intresserar man sig för permakultur är kärleksörten nästan oumbärlig; den sköter sig själv och kan ge skugga till andra plantor som har behov av det. Varje gång man skördar bladen kommer det bara nya, så det är en mycket givmild växt. Kärleksörten är flerårig, så när vintern kommer vissnar den och får nya skott igen till våren.

Vi odlar Kärleksört på vår försöksodling Smagsmarken. Smagsmarken är Årstidernas gastronomiska och agronomiska lekplats. Här provar vi nya (och äldre) grödor till framtida smakupplevelser och måltider. Vi experimenterar, testar, smakar, doftar och känner oss fram i en magisk värld av växter.

Förvaring
Plockade blad förvaras i en lufttät behållare i kylskåpet, där de håller sig 3-5 dagar.

Kärleksört

I vår dagligvarubutik kan du hitta många unika frukter och grönsaker, alltid ekologiskt

Upptäck sortimentet


Levererar vi till dig?
Kolla en annan adress
-