Sök
Meny
Fav
Favoriter
Alla dagligvaror du behöver - noga utvalt både för dig och för planeten

Kokosnöt

Kokosnötter passar bra i exotisk mat. I Thailand och sydöstra Asien är kokosnötter en del av den dagliga kosten. Låt dig inspireras och använd det söta vita köttet i curryrätter, starka soppor, söta smoothies, desserter och bakverk.

Matlagning
Riv ner det vita kokosköttet i maten eller skär det i spånor på ett mandolinjärn. Det ger god smak och ser fint ut på t.ex. kålsallader. Du kan också göra din egen kokosmjölk av fruktköttet och sedan baka saftiga kokostoppar av massan du får över. Den klara, söta kokosmjölken kan du använda till varma rätter, smoothies och juicer. 

Så gör du hål i kokosnöten: Använd en spik eller en liten skruvmejsel för att punktera de tre "ögonen” i nöten. Häll ut saften. Ta nöten i ena handen. Använd baksidan av din största och tyngsta kniv och ge nöten på nöten hela vägen runt om "ekvatorn" så att säga. Efter ett antal slag hela vägen runt mitten kommer kokosnöten att dela sig i två halvor. Skrapa eller skär loss det vita fruktköttet från det bruna skalet och pilla ev. bort den bruna hinnan från köttet.

Odling
Kokosnötter växer på palmer i Afrika och Asien och här används hela träet. Nötterna i köket, palmbladen till taken, skalet som skålar och smycken och det bruna luddet på nötterna flätas till rep. När nötterna hänger på palmen har de ett tjockt grönt skal som tas bort innan de exporteras.

Förvaring
En oöppnad kokosnöt kan hålla 3-4 månader vid rumstemperatur. Öppnad håller den ca en vecka i en lufttät behållare i kylskåpet. Man kan frysa in kokosköttet i upp till 9 månader. Kokosmjölk måste däremot användas eller frysas in omedelbart, annars surnar den.

Kokosnöt

I vår dagligvarubutik kan du hitta många unika frukter och grönsaker, alltid ekologiskt

Upptäck sortimentet


Levererar vi till dig?
Kolla en annan adress
-