Sök
Meny
Fav
Favoriter
Alla dagligvaror du behöver - noga utvalt både för dig och för planeten

Komatsuna

Komatsuna är en av de vanligaste växterna i Japan. Men även om de orientaliska grönsakerna börjar hitta till våra nordligare grönsaksdiskar så har komatsunan ännu inte blivit vardagskost. Det sägs att den fått sitt namn av en asiatisk militär ledare (en “shogun”) som stannade vid ett tempel för att äta något. Han serverades denna välsmakande grönsak och frågade efter dess namn. En munk svarade att den inte hade något namn utan bara var en grönsak de odlade och åt i templet. Shogunen uppkallade grönsaken efter en närliggande flod, Komatsu. Det sista ledet i namnet, -na, betyder “blad”.

Matlagning
Komatsuna kan ätas både rå och tillagad. Bladen och stjälkarna är krispiga och saftiga med en ganska intressant smak: mild men med sting, en syrlig men samtidigt söt grönsak. Komatsuna får mer sötma om den får känna på lite frost innan man skördar den. Det är helt perfekt att använda komatsuna i wokrätter eller andra asiatisk-inspirerade rätter. Den kan ångas, stekas, brässeras eller wokas, t.ex. ihop med svamp.

I Japan används bl. a. komatsuna finstrimlad i olika miso-soppor. I Japan marinerar man även komatsuna med malda sesamfrön, soja och socker. Komatsuna smakar även gott utan att tillagas; den har inte samma skarpa beska som t.ex. spenat och ruccola.

Förvaring
Förvara komatsuna i en lufttät behållare i kylen.

Komatsuna

I vår dagligvarubutik kan du hitta många unika frukter och grönsaker, alltid ekologiskt

Upptäck sortimentet


Levererar vi till dig?
Kolla en annan adress
-