Sök
Meny
Fav
Favoriter
Alla dagligvaror du behöver - noga utvalt både för dig och för planeten

Kryddtagetes (citrontagetes)

Kryddtagetes har sitt ursprung i Brasilien, och för aztekerna var växten helig. Kryddtagetes är en låg, ettårig planta som blommar med fina solgula blommor från slutet av juni fram till dess att den första nattfrosten kommer. Plantan trivs bäst i full sol och är därför perfekt att odla utomhus, i rabatter, krukor eller balkonglådor. Precis som andra medlemmar av tagetesfamiljen har kryddtagetesen jordrensande egenskaper. Men denna tagetessort kan så mycket mer än så. Utöver att vara vacker att se på har de små, eleganta blommorna en ljuvlig och frisk doft av citrus. Därutöver är både kronblad och blad ätliga.

Matlagning
Tack vare tagetesens citrusarom och citrussmak är denna gröda en del av den sanna eliten bland ätliga blommor. Utöver citrustonerna bidrar kryddtagetesens kronblad med en lätt pepprig smak som kan sätta en omisskännlig prägel på vilken rätt som helst, utan att bli för mycket. De går att steka ihop med rödbetor eller morötter, strö över sallader eller ånga med fisk. Blommorna går också utmärkt att pynta kakor och desserter med. Man kan även torka blad och blommor och göra örtsalter, hemgjorda teblandningar och dessutom ha i äggrätter av olika slag, t.ex. omeletter.

Odling
Vi odlar kryddtagetes i vår testodling, Smagsmarken. Smagsmarken är Årstidernas gastronomiska och agronomiska lekplats. Här provar vi nya (och äldre) grödor till framtida smakupplevelser och måltider. Vi experimenterar, testar, smakar, doftar och känner oss fram i en magisk värld av växter.

Kryddtagetes (citrontagetes)

I vår dagligvarubutik kan du hitta många unika frukter och grönsaker, alltid ekologiskt

Upptäck sortimentet


Levererar vi till dig?
Kolla en annan adress
-