Sök
Meny
Fav
Favoriter
Alla dagligvaror du behöver - noga utvalt både för dig och för planeten

Lakritstagetes (Mexikansk dragon)

Lakritstagetes är en örtkrydda som de flesta känner till som en vacker, orange sommarblomma. Att så få känner till att tagetes går att äta är synd, för den är så mycket mer än bara prydnad. Ibland kallas lakritstagetes mexikansk dragon eftersom den används istället för fransk dragon i just Mexiko (den senare klarar inte Mexikos torra klimat). Det sägs att aztekerna använde lakritstagetes i sin matlagning, i synnerhet i recept med choklad, och i rökelseblandningar. Än idag används lakritstagetes under den mexikanska högtiden Dia de los muertos, som en del i offer för de sjukas räkning. Lakritstagetes odlas vanligen som en ettårig blomma, men man kan ha den som krukväxt inomhus och använda den som kryddväxt.

Matlagning
Lakritstagetes kan användas som örtkrydda och smakar anis och lakrits. Både blad och blommor kan användas i t.ex. marinader och såser för att ge såväl smak som färg. Växtens härliga lakritssmak går bra ihop med lamm, kyckling eller fisk, men man kan också prova att tillsätta lite grann i chokladdesserter eller en thai-inspirerad soppa. Precis som med andra ätliga blommor kan dessa gula sommarblommor användas som dekoration på kakor eller tårtor. De kan också strös över en sommarsallad. Bladen används ofta även torkade i gryträtter samt i te.

Odling
Vi odlar lakritstagetes i vår testodling, Smagsmarken. Smagsmarken är Årstidernas gastronomiska och agronomiska lekplats. Här provar vi nya (och äldre) grödor till framtida smakupplevelser och måltider. Vi experimenterar, testar, smakar, doftar och känner oss fram i en magisk värld av växter. 

Lakritstagetes (Mexikansk dragon)

I vår dagligvarubutik kan du hitta många unika frukter och grönsaker, alltid ekologiskt

Upptäck sortimentet


Levererar vi till dig?
Kolla en annan adress
-