Sök
Meny
Fav
Favoriter
Alla dagligvaror du behöver - noga utvalt både för dig och för planeten

Lök (Exhibition)

Exhibition-löken är stor och rejäl – verkligen imponerande. Det är en relativt ny sort som är en förädlad variant av den äldre löksorten Kelsae (under mitten av 1900-talet var just Kelsae en riktig skrytlök, framförallt eftersom den satte världsrekordet för största löken i sitt slag). Exhibition-löken är en helt vanlig matlök (eller kepalök om man så vill); den enda skillnaden är att Exhibition-löken är markant större än andra klassiska gula lökar. Den här löksorten odlas framförallt tack vare sin storlek och vikt, och utöver att odlas till tävlingssammanhang finns det många som använder den i storkök eftersom det tar kortare tid att skala en stor lök istället för många små.

Matlagning
Exhibition-löken kan användas för att ge olika rätter lite mer fyllighet. Ugnsbakad får löken en sötare och rundare smak. Utöver storleken är Exhibition-lök en helt vanlig, alldeles ordinär lök. Men det är ändå ganska roligt att använda den stora löken i köket eftersom man t.ex. kan göra riktigt stora lökringar och till och med lök-biffar av den. Fransk löksoppa på en enda lök är ju också roligt att testa någon gång.

Lök generellt är som sötast och mildast i smaken när den är nyhackad. Smakerna övergår sedan successivt till att bli starkare och syrligare om lökhacket får ligga en stund.

Odling
De Exhibition-lökar som odlas i tävlingssyfte odlas med konstgjort ljus och konstgödsel. Det gör vi naturligtvis inte. Våra jättelökar odlas precis som vanlig lök ute på åkern – och våra lökar blir minst lika stora!

Vi odlar Exhibition-lök på vår testodling, Smagsmarken. Smagsmarken är Årstidernas gastronomiska och agronomiska lekplats. Här provar vi nya (och äldre) grödor till framtidens smakupplevelser och måltider. Vi experimenterar, provar, smakar, doftar och känner oss fram i en magisk värld av växter.

Förvaring
Lök ska förvaras torrt och mörkt vid rumstemperatur (eller gärna lite svalare). Förvaras de rätt kan lök hålla sig i flera veckor (ibland till och med månader).

Lök (Exhibition)

I vår dagligvarubutik kan du hitta många unika frukter och grönsaker, alltid ekologiskt

Upptäck sortimentet


Levererar vi till dig?
Kolla en annan adress
-