Sök
Meny
Fav
Favoriter
Alla dagligvaror du behöver - noga utvalt både för dig och för planeten

Malabarspenat

Malabarspenaten sägs härstamma från Malabar-kusten i södra Indien. Malabarspenat har traditionellt odlats i större delen av Sydostasien och har använts som den asiatiska motsvarigheten till vår spenat. I kallare klimat växer denna spenatsort bra, men den tål inte frost vilket gör att den räknas till de ettåriga växterna. Malabarspenat är en klättrande örtväxt med robusta, stora blad och små, lila blommor.

Matlagning
Malabarspenat påminner på många sätt om spenat, men den här spenat-typens blad är aningen tjockare och saftigare än den spenat vi är vana vid. Tack vare saftigheten fungerar det jättebra att steka malabarspenat; då kommer konsistensen verkligen till sin rätt. Använd malabarspenat på samma sätt som vanlig spenat, t. ex. i paj eller stuvning. Ångade blad kan också ätas som ett gott tillbehör till pocherat ägg med lite bröd och smör. Vill man äta bladen som de är kan man med fördel plocka de allra minsta eftersom dessa är späda och goda, medan de större bladen lätt blir för grova. Toppen av stjälken är syrlig och frisk. Använd gärna såväl stjälk som blad i sallader eller som topping på en gryträtt.

Odling
Vi odlar malabarspenat i vår testodling, Smagsmarken. Smagsmarken är Årstidernas gastronomiska och agronomiska lekplats. Här provar vi nya (och äldre) grödor till framtida smakupplevelser och måltider. Vi experimenterar, testar, smakar, doftar och känner oss fram i en magisk värld av växter.

Malabarspenat

I vår dagligvarubutik kan du hitta många unika frukter och grönsaker, alltid ekologiskt

Upptäck sortimentet


Levererar vi till dig?
Kolla en annan adress
-