Sök
Meny
Fav
Favoriter
Alla dagligvaror du behöver - noga utvalt både för dig och för planeten

Myskmadra

Myskmadra heter Galium Odoratum på latin. Namnledet Galium kommer från grekiskans “gala” som betyder mjölk. Det kan tyda på att växten använts till ostframställning, där den förmodligen tillsats för att få mjölk att bilda löpe och koagulera. Namnledet Odoratum betyder doftande, och det anspelar på växtens speciella doft som kommer av ämnet kumarin. Doften kan påminna om hö och det är inte så konstigt eftersom grässorten man slog hö av tidigare innehåller samma kemiska doftämne.

Myskmadra har en lång historia. T. ex. användes det att binda kransar av under tidigt 1800-tal. Om man torkar myskmadra blir doften ännu mer koncentrerad och blir än mer påtaglig vid hög luftfuktighet. Tack vare denna egenskap användes den även som ett slags tidig väder-indikator. Började myskmadran dofta intensivt närmade sig regnet. Man hade även myskmadra hängande inne i huset för att bara njuta av doften.

Matlagning
Mysmadra har en rund och aromatisk doft och smak. Den kan användas både i kalla och varma rätter. Prova t. ex. att finhacka den och tillsätta i pannkakssmet eller koka te på den ihop med kryddnejlikor, kanel och lime.

Myskmadra

I vår dagligvarubutik kan du hitta många unika frukter och grönsaker, alltid ekologiskt

Upptäck sortimentet


Levererar vi till dig?
Kolla en annan adress
-