Sök
Meny
Fav
Favoriter
Alla dagligvaror du behöver - noga utvalt både för dig och för planeten

Okinawa-spenat (Handama)

Okinawa-spenat (eller handama som den också kallas) är en bladgrönsak som används mycket i det orientaliska köket. Den här lite mystiska typen av spenat kommer nog aldrig bli vanligt förekommande här hos oss, men den kan absolut användas. Den påminner lite om lager-växter i konsistens och smak, och det bäddar ju för att man börjar experimentera med den i köket.

Matlagning
Använd t.ex. en näve rå okinawa-spenat i en baguette (kom ihåg att skölja all spenat noga, eventuellt i flera vatten). Den kan också passa bra i en soppa, wok eller gryträtt. Kom bara ihåg att inte tillaga okinawa-spenat för länge, de blir bäst om man tillsätter dem precis i slutet av matlagningen. Tillagas bladen för länge kan de lätt bli slemmiga och trådiga i konsistensen.

Odling
Okinawa-spenat har tjocka stjälkar, spetsiga blad och underbart vacker färg. Ovansidan av bladen har en fin mörkgrön, nästan petroleumblå, nyans. Bladens undersida däremot är lila. Odlingsmässigt är okinawa-spenat en lätt match eftersom den bara behöver en relativt liten mängd vatten när den väl slagit rot. Säsongen är lång och sträcker sig från maj tills första frosten kommer.

Vid odlar okinawa-spenat i vår testodling, Smagsmarken. Smagsmarken är Årstidernas gastronomiska och agronomiska lekplats. Här provar vi nya (och äldre) grödor till framtida smakupplevelser och måltider. Vi experimenterar, testar, smakar, doftar och känner oss fram i en magisk värld av växter.

Förvaring
Okinawa-spenat ska förvaras i kylen. Där håller den i ca en vecka.

Okinawa-spenat (Handama)

I vår dagligvarubutik kan du hitta många unika frukter och grönsaker, alltid ekologiskt

Upptäck sortimentet


Levererar vi till dig?
Kolla en annan adress
-