Sök
Meny
Fav
Favoriter
Alla dagligvaror du behöver - noga utvalt både för dig och för planeten

Physalis

Physalis kallas även kapkrusbär, guldbär eller lyktbär. Själva frukten är ungefär lika stor som ett körsbär och har en smak som påminner om krusbär eller passionsfrukt. Det dekorativa utseendet gör att frukten passar utmärkt som garnering.

Matlagning
Innanför physalisens torra ljusbruna ytterblad finns själva bäret, en läcker gyllengul pärla som blir ett fräscht syrligt inslag i många rätter. Halvera t.ex. physalisbären och blanda ner bitarna i en fruktsallad, eller gör en klassiker och doppa bäret i choklad och servera till glass eller tårta. Du kan också göra kompott eller marmelad av physalis. Frukten innehåller mycket pektin, alltså naturlig stärkelse, som gör kompotten eller marmeladen tjock.

Odling
Physalisbären växer på rankor som kan bli 1-2 meter långa. Plantan tros härstamma från Peru, varifrån portugisiska sjömän tog med plantan till Sydafrika och sedan vidare österut längs dåtidens handelsrutter. Idag odlas physalis också runt Medelhavet.

Du kan testa att odla physalis hemma om du har en solig plats i trädgården: Pilla ut de små fröna från ett physalisbär och så dem i krukor inomhus i december/januari. Plantera ut physalisplantorna i maj. Plantorna kommer att växa, blomma och med lite tur ge frukt så att du kan skörda dina egna exotiska bär i september.

Förvaring
Physalis har kort hållbarhet – drygt 4-5 dagar i rumstemperatur. Bären bör inte förvaras i kylskåp.

Physalis

I vår dagligvarubutik kan du hitta många unika frukter och grönsaker, alltid ekologiskt

Upptäck sortimentet


Levererar vi till dig?
Kolla en annan adress
-