Sök
Meny
Fav
Favoriter
Alla dagligvaror du behöver - noga utvalt både för dig och för planeten

Pumpa (Baby boo)

Den här pumpasorten är liten och söt med ett kalkvitt skal. Många prydnadspumpor är giftiga, men just Baby boo är ätlig och har ett fruktkött som är vitt och fast i konsistensen. Som vissa andra pumpor smakar den här sorten sött och nötaktigt, lite kastanjeliknande faktiskt.

Själva pumpaplantan sätter många skott  och man kan få ungefär lika många kilo pumpa som från en hokkaido-planta, och då får ju hokkaidon betydligt större frukter. Baby boo-sorten mognar ganska snabbt eftersom pumporna är små. Därför är det verkligen en fröjd att odla den här pumpan hemma i trädgården.

Matlagning
Skär exempelvis pumpan i mindre bitar, vänd dem med olivolja, salt och peppar på en plåt med bakplåtspapper och ugnsbaka tills pumpabitarna mjuknat och fått lite färg. Var lite försiktig när du skär i den här pumpan – den är stenhård. Skalet går också att äta och även om det är lite segt smakar det riktigt gott och blir faktiskt sprött när pumpan ugnsbakas.

Odling
Vi odlar Baby boo-pumpor ihop med andra slags pumpor. Växten kryper längs med marken med långa rankor. Pumpan i sig blir 6-8 cm i diameter, får lite platta ändar och ett mycket hårt skal. När pumporna fått rätt diameter ska de skördas. Låter man dem sitta på plantan längre och fortsätta växa blir de inte större utan bara ännu hårdare och färgen skiftar till en gulare nyans.

Vi odlar Baby boo-pumpa på vår testodling Smagsmarken. Smagsmarken är Årstidernas gastronomiska och agronomiska lekplats. Här provar vi nya (och äldre) grödor till framtidens smakupplevelser och måltider. Vi experimenterar, provar, smakar, doftar och känner oss fram i en magisk värld av växter.

Förvaring
Det går utmärkt att förvara pumpa vid rumstemperatur. Kom ihåg att pumpan är som godast när fruktköttet fortfarande är fast.

Pumpa (Baby boo)

I vår dagligvarubutik kan du hitta många unika frukter och grönsaker, alltid ekologiskt

Upptäck sortimentet


Levererar vi till dig?
Kolla en annan adress
-