Sök
Meny
Fav
Favoriter
Alla dagligvaror du behöver - noga utvalt både för dig och för planeten

Pumpa (Casperita)

Casperita-pumpa liknar nästan Askungens vita pumpa. Den här pumpasorten är faktiskt en blandning av vanlig squash och pumpa. Den kan både användas på samma sätt som squash, när den är späd och liten, och tillagad på samma sätt som pumpa när den är färdigmogen. De små pumporna är sällan större än en liten handboll, även om skörden ligger sent på säsongen. Casperita-pumpa är gott i matlagning och kan också användas som riktigt vacker dekoration på vintern. 

Matlagning
Smaken och konsistensen på casperita-pumpan påminner om limabönor. Den är härligt krämig med mild smak. Kombinationen av krämighet och mild smak gör att den kan användas i många olika rätter. Tillaga inte denna pumpa för länge, då blir den inte lika god. Pumpan kan ugnsbakas, stekas och användas i gryträtter.

Odling
Casperita-pumpa är lite annorlunda i det avseendet att den växer som en squash: blommorna samlas kring mitten av plantan. I normalfallet växer pumpan på plantans “armar” som kryper längs jorden och brer ut sig ordentligt. Casperita-pumpa är mycket produktiv och är lätt att odla, eftersom den sällan drabbas av sjukdomar. Skördar man pumpan tidigt på säsongen och under sommaren är skalet fortfarande så tunt att den kan ätas rå. Väntar man med att skörda till hösten har skalet hunnit bli tjockare, och då ska man använda pumpan som just pumpa.

Vi odlar casperita-pumpa i vår testodling, Smagsmarken. Smagsmarken är Årstidernas gastronomiska och agronomiska lekplats. Här provar vi nya (och äldre) grödor till framtida smakupplevelser och måltider. Vi experimenterar, testar, smakar, doftar och känner oss fram i en magisk värld av växter. 

Förvaring
Casperita-pumpa kan hålla sig i veckor, så länge den inte skadats. Den ska förvaras torrt vid rumstemperatur. Då håller den i 2-4 veckor. Lägger man den i kylen kan den hålla upp till två månader.

Pumpa (Casperita)

I vår dagligvarubutik kan du hitta många unika frukter och grönsaker, alltid ekologiskt

Upptäck sortimentet


Levererar vi till dig?
Kolla en annan adress
-