Sök
Meny
Fav
Favoriter
Alla dagligvaror du behöver - noga utvalt både för dig och för planeten

Pumpa (Futsu)

Pumpasorten Futsu är en gammal japansk sort som är en av de lite mer ovanliga pumporna. I takt med att pumpan mognar förändras den nästan som en kameleont. I början av säsongen är futsu-pumpan alldeles mörkgrön och nästan svart i färgen, därför kallas den ibland för black hokkaido. Ju längre säsongen går och ju mognare pumpan blir, desto mer förändras utseendet. Skalet blir mer matt och knottrigt och färgen blir gulaktig. Ytan på pumpan får faktiskt en beläggning som nästan liknar mögel – men ingen fara, den har inte blivit dålig. Beläggningen är en helt naturlig del av mogningsprocessen. Fruktköttet inuti pumpan blir successivt mer och mer orange, då är pumpan mogen.

Matlagning
Smakmässigt har futsu-pumpa en fyllig nötsmak och fruktköttet är lent och krämigt (nästan som smör). Futsu-pumpa fungerar mycket bra att använda till soppor eller att ugnsbaka ihop med rotsaker. Eller skär bort toppen och gröp ur kärnorna. Lägg sedan den hela pumpan på en plåt och krydda med massor av vitlök, rosmarinblad och olivolja – det kommer bli jättefint på matbordet under hösten!

Odling
Pumpan ska helst få sitta kvar på plantan hela säsongen, dvs. tills fröna har mognat helt, stjälken har vissnat och skalet har blivit stenhårt. Futsu-pumpan blir ungefär lika stor som en hokkaido-pumpa. Dessutom kräver futsu-pumpor relativt mycket värme, vilket innebär att säsongen behöver vara varm. Pumpan kan också behöva eftermogna, men trots att det kan låta lite bökigt är futsu-pumpan en riktigt intressant och rolig pumpasort att ge sig i kast med!

Vi odlar futsu-pumpa i vår testodling Smagsmarken. Smagsmarken är Årstidernas gastronomiska och agronomiska lekplats. Här provar vi nyare (och äldre) grödor till framtida smakupplevelser och måltider. Vi experimenterar, testar, smakar, doftar och känner oss fram i en magisk värld av växter.

Förvaring
Precis som andra pumpasorter håller futsu-pumpa länge om den förvaras på rätt sätt och om skalet är helt och oskadat. I rumstemperatur håller den i 2-4 veckor och i kylen upp till 2 månader.

Pumpa (Futsu)

I vår dagligvarubutik kan du hitta många unika frukter och grönsaker, alltid ekologiskt

Upptäck sortimentet


Levererar vi till dig?
Kolla en annan adress
-