Sök
Meny
Fav
Favoriter
Alla dagligvaror du behöver - noga utvalt både för dig och för planeten

Pumpa (Myskpumpa/Langer von Neapel)

Langer von Neapel, Naples Long, Myskpumpa – som bekant har kärt barn många namn och det gäller inte minst den här pumpasorten. Just den här pumpasorten är medlem av myskpumpa-familjen och är nära släkt med butternut-pumpan som är relativt vanlig i välsorterade livsmedelsbutiker. Den här pumpan härstammar från Centralamerika och är avlång, päronformad och mörkgrön med litet kärnhus. Pumpan kan bli upp till en meter lång, så man får riktigt mycket mat i en enda pumpa. Fruktköttet är djupt orange och mycket vackert, och smaken i sin tur är saftig och nötaktig.

Matlagning
Den här pumpasorten kan skördas tidigt i plantans liv och är då en liten grönfärgad squash. Låter man frukten sitta på stjälken säsongen igenom blir skalet hårdare och frukten kan användas som en pumpa. Skördas frukterna sent på säsongen kan man t.ex. ugnsbaka dem – det smakar fantastiskt! Dela pumpan på längden, skrapa ur kärnorna och smaksätt med salt, peppar och olivolja innan den åker in i ugnen.

Man kan också experimentera med pumpa i det söta köket och t.ex. sylta pumpan i en sockerlag och servera med chokladmousse. Det gjorde vår egen kock Morten med stor framgång när han för några år sedan komponerade menyn till en av våra matkassar.

Odling
Den här pumpasorten kräver mer värme än andra sorter. Därför kan det vara nödvändigt att beskära plantan när den satts i jorden i vårt klimat – vi är inte alltid så tursamma med vädret och värmen. Genom att beskära plantan hinner den inte sätta så många nya skott till pumpor (om den sätter många skott hinner de inte mogna färdigt och är till spillo). Ju längre säsongen skrider och ju mognare frukten blir, desto mer orange blir fruktköttet i färgen. Det kan även vara bra att eftermogna pumpan, så att den blir mjukare. Den går att äta utan att eftermogna och påminner då om en krispig cantaloupe-melon (om än inte lika söt).

Vi odlar pumpasorten Langer von Neapel i vår testodling Smagsmarken. Smagsmarken är Årstidernas gastronomiska och agronomiska lekplats. Här provar vi nya (och äldre) grödor till framtida smakupplevelser och måltider. Vi experimenterar, testar, smakar, doftar och känner oss fram i en magisk värld av växter.

Förvaring
Den här pumpasorten håller i veckor så länge den inte skadats och ligger på ett torrt ställe. I rumstemperatur är hållbarheten 2-4 veckor och i kylen upp till 2 månader.

Pumpa (Myskpumpa/Langer von Neapel)

I vår dagligvarubutik kan du hitta många unika frukter och grönsaker, alltid ekologiskt

Upptäck sortimentet


Levererar vi till dig?
Kolla en annan adress
-