Sök
Meny
Fav
Favoriter
Alla dagligvaror du behöver - noga utvalt både för dig och för planeten

Quilquina (Papalo)

Quilquina är en växt som går under många olika namn. Förutom quilquina används bland andra namnen papalo, anamu och venadillo. Som förmodligen framgår av namnen kommer den här växten från Central- och Sydamerika där den är en viktig del i matlagningen, i synnerhet i mexikanska rätter.

Själva bladen på örtkryddan är runda och blågröna. När bladen är färdigutvecklade kan de ofta få små hål som lätt förväxlas med insektsangrepp. Men de små hålen är faktiskt små “ventiler” som sänder ut växtens aromämnen. I motsats till andra kryddörter är quilquina inte särskilt god när man torkat den. Den smakar allra bäst när bladen är färska och späda.

Matlagning
Den här kryddväxten får en direkt att tänka på Sydamerika och alla de säregna smaker som kommer därifrån. Den är svår att definiera smakmässigt men kan bäst beskrivas som mycket parfymerad. Vill man få en fulländad smakupplevelse ska quilquina ätas med bönor. Det ger verkligen en upplevelse utöver det vanliga. Quilquina är otroligt populär som krydda och används i tacos, ceviche, soppor, salsasåser och mycket mer.

Odling
Vi odlar quilquina i vår testodling, Smagsmarken. Smagsmarken är Årstidernas gastronomiska och agronomiska lekplats. Här provar vi nya (och äldre) grödor till framtida smakupplevelser och måltider. Vi experimenterar, testar, smakar, doftar och känner oss fram i en magisk värld av växter. 

Quilquina (Papalo)

I vår dagligvarubutik kan du hitta många unika frukter och grönsaker, alltid ekologiskt

Upptäck sortimentet


Levererar vi till dig?
Kolla en annan adress
-